изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:24 EEST
ДНЕС АЛБЕНА - ПЕРЛАТА НА БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ, ОТБЕЛЯЗВА 37-ИЯ СИ РОЖДЕН ДЕН    
ТуризъмПо този повод курортът ще осъмне украсен с балони

Преди 37 години на 24 август тържествено е открит курортният комплекс "Албена" Лентата тогава е прерязана пред хотел "Доростор". Днес Албена продължава да е една красива  приказка, започната от няколко държавници и дописвана от милионите туристи, които са я видели и са я разказали у дома си.
На 28 март 1968 година Министерският съвет издава разпореждане № 109 за построяване на нов курортен комплекс край град Балчик. На 1 юли същата година започва монтажът на едри сглобяеми панели. Строителството се осъществява на седем етапа. През първия етап комплексът е една огромна площадка. За малко повече от година са построени 9 хотела, 4 ресторанта 2 бара и инфраструктурата към тях. Следва вторият етап, в който строителството се съсредоточава в изграждане на търговски център "Базар - север", три хотелски групи, седем ресторанта в близост до морския бряг. Над оригиналните бели фасади се четат историческите и легендарни имена на Добротица, Балик, Карвуна, Доростор, Калиакра. Третият етап е вече строителство върху зеления хълм до панорамния път - така се създава т. нар. Горна зона, в която има 8 хотела с 2580 легла и пет ресторанта. През периода 1972-1978 година се осъществяват останалите четири строителни етапа. Проектират се влакчетата, които да свързват горна и долна зона. Те също са сред атракциите на комплекса. До кораба "Арабела" се завършва басейн с олимпийски размери.
   През 1973 -74 година там, където гората достига брега на морето, израстват шест красиви 10-етажни хотела, ресторанти, сладкарници и барове. Построяват се хотелите "Гергана", "Славуна", "Мура", "Елица", "Нона", "Боряна". Завършва се и малкият търговски център "Базар-юг". На 6 юли 1975 година на два километра от Албена е открито ново атракционно заведение - пикник "Орехите". През 1978 година завършва първият етап от строителството на Албена, като са издигнати общо 40 хотела с 12 750 легла, къмпинги и ресторанти.
Според статистиката, първите туристи, които посещават добруджанското крайбрежие, са група от 72 чехословашки младежи. Пръв във водата влиза Комох Станислав - електротехник от Чехословакия. А водното колело първо е възседнато от Елена Мюлерова. През 1969 година в Албена летуват 8600 туристи със 103 888 нощувки. Десет години по-късно те са два пъти повече, а приходите и печалбата от стопанска дейност нарастват близо 30 пъти.
37 години по-късно  Албена е една от 100-те най-големи фирми в България. "Албена" АД е обявена за Публично дружество на годината с най-добро корпоративно управление.
    Перлата на Черноморието е неизменна спирка на много държавници от висок ранг. Но най-скъпите гости са туристите от цял свят. Близо 6 млн. души от цял свят са посетили комплекса.
Днес Албена е домакин на редица фестивали и множество културни и икономически прояви, както и перфектно място за организиране и провеждане на конгресни мероприятия. Повече от 10 години в Албена се провежда телевизионният фестивал "Международни медийни събития". На Албенска сцена концерти са изнасяли групи като Бони М, Иръпшън, Гибсън брадър, Ърт уинд енд файър,
Наред с всичко изброено дотук, Албена е предпочитано място за провеждането на множество състезания. В спортния календар на комплекса са Световни игри на Евровизия, Европейско първенство по модерен петобой, Европейско първенство по борба, Европейско първенство по хокей на трева, Световни работнически игри, Европейски турнир на Авиодиспечерите и много други.
Днес в Албена летуват 16 744 туристи. Капацитетът на комплекса е запълнен. В сравнение с миналата година  се реализира ръст с 5 на сто. Най-голямо увеличение се отбелязва на френския пазар  - с повече от 20 %. При скандинавците ръстът е 15 на сто, а при англичаните 10 на сто. Пазарът, който бележи невероятен ръст обаче, е румънският. До края на сезона прогнозите са в Албена да има повече от 95 000 нощувки от румънски летовници.
 


Сходни връзки

ДНЕС АЛБЕНА - ПЕРЛАТА НА БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ, ОТБЕЛЯЗВА 37-ИЯ СИ РОЖДЕН ДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди