изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 09:41 EEST
Българите в чужбина ще гласуват със задграничен паспорт    
НовиниЦентралната избирателна комисия определи, че за създаването на избирателна секция в чужбина ще бъдат необходими поне сто гласоподаватели. Те ще трябва да се регистрират до 1 октомври. В България изборните списъци ще се публикуват на 20 септември.

Българите в чужбина ще могат да гласуват на президентските избори с валиден задграничен паспорт, дипломатически паспорт, служебен паспорт, моряшки паспорт или военна карта за самоличност или удостоверение от съответното посолство, че документът е в процес на смяна. Няма да се допуска гласуване с лични карти или шофьорски книжки.

ЦИК реши да регистрира за гласуване в чужбина българите, които са заявили своето желание не по-късно от 1 октомври 2006 г. (20 дни преди изборния ден). Заявлението включва трите имена, ЕГН, мястото и датата на раждане, мястото на пребиваване в съответната държава, постоянният адрес на заявителя в Република България, серията и номерът на паспорта или военната карта. То се подписва саморъчно и се подава лично, с писмо или в електронна форма, от която да е виден саморъчният подпис на заявителя, до посолството на България или консулската служба за съответната държава.

Необходими са 100 гласоподаватели за разкриване на изборна секция. Комисията гласува, че избирателна секция в чужбина може да се образува и в населено място, където няма дипломатическо или консулско представителство, при наличие на не по-малко от същия брой желаещи. Такава може да се образува и по преценка на ръководителите на дипломатическото или консулското представителство. В този случай дипломатите от българската мисия изпращат до Министерството на външните работи и до ЦИК писмената си мотивировка за това.

Невключените в избирателните списъци български граждани, явили се да гласуват в изборния ден, се дописват от съответната СИК в избирателния списък. Жалби срещу действията на СИК се подават чрез ръководителя на дипломатическото или консулското представителство до ЦИК.

В България избирателните списъци за президентските избори трябва да бъдат публикувани към 20 септември”, съобщи ръководителят на дирекция “Гражданска администрация и административно обслужване” Иван Гетов. В интервю за БНР той уточни, че списъците се отпечатват от общинските регистри.

На президентските избори ще гласуват лицата, навършили 18 години към изборния ден, които не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание в местата за лишаване от свобода. В избирателния списък се вписват ЕГН, постоянен или настоящ адрес, вид и номер на документа за самоличност.

Избирателната секция се формира във всяко населено място, имат уникален номер в рамките на една община. Обхватът на адресите, които се включват в една секция се определят в общинската администрация, като в една секция могат да бъдат включени до 1000 избиратели.

Иван Гетов коментира и вероятността за включването на т.нар. „мъртви души“. “Това се стремим да предотвратим със заличаване на всички онези хора, които не биха могли да упражнят своето право на глас на територията на страната. Изборните списъци не са само тези, които ние ще ползваме тук на територията на нашата страна. Това са изборните списъци, които ще бъдат съставени във всички наши секции, които ще се разкрият в останалите държави, в лечебните заведения, изборните списъци на корабите под български флаг, изборните списъци на местата за лишаване от свобода и прочие, и прочие, всички такива”, поясни Гетов.

http://news.bulgarianpost.com/

 


Сходни връзки

Българите в чужбина ще гласуват със задграничен паспорт | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди