изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 14:23 EEST
Очаквано сестрата на депутата от БСП Илияна Йотова оглави Здравната каса    
Здраве

Сестрата на депутатката от коалиция за България Илияна Йотова – д-р Румяна Тодорова спечели конкурса за директор на Националната здравно осигурителна каса (НЗОК), който приключи късно вечерта във вторник. Тя се е класирала на първо място във втория етап на конкурса.



Състезанието за директор на касата бе обявено, след като директорът й Иван Букарев напусна поста преди няколко месеца и стана съветник на министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски. Тогава за временно изпълняваща длъжността бе назначена д-р Тодорова, която дотогава бе заместник-директор на институцията. 

Темата, по която са били оценявани кандидатите, е: “Предизвикателства пред Здравно осигурителната каса на сегашния етап от развитие на здравната реформа и нейната роля за тяхното решаване”. За събеседването с комисията са били допуснати д-р Тодорова и бившият директор на НЗОК Димитър Петров. Третият кандидат - Християн Танушев - е отпаднал поради по-слаба оценка (4) на писмената разработка.

5.38 е крайната оценка на д-р Румяна Тодорова, 5.13 е резултатът на опонента й д-р Димитър Петров.

В комисията, която е провела конкурса, участваха трима представители на изпълнителната власт. Председател беше директорът на Националната агенция за приходите Мария Мургина, членове са Яна Пальова от Министерството на финансите и Калин Славов, който е съветник в Министерския съвет. Другите членове в журито са Николай Николов от Съюза на предприемачите "Възраждане" и Евгени Желев - кмет на Стара Загора, избран с червена бюлетина.

Изборът на д-р Тодорова за директор на НЗОК не предизвика изненада сред никого, защото тя и без конкурса бе считана за фаворит за мястото. Предизвестеният резултат от надпреварата обаче предизвика негодуванието на опозицията, че отново е направено роднинско назначение във властта, макар и формално прокарано през изискванията за конкурс. 

Според зам.-председателя на СДС Иван Колчаков последните две правителства са успели да уредят свои роднини на много държавни постове. Той смята, че е "много изкушаващо" да се каже, че конкурсът е предрешен . Заместникът на Петър Стоянов обясни, че познавал Румяна Тодорова от заседанията на здравната комисия, на които тя присъствала, но нямал преки впечатления от работата й.

Според д-р Борислав Китов от БНС, който е председател на здравната комисия в парламента, единственият минус на Румяна Тодорова е, че е сестра на Илияна Йотова.

Стойчо Кацаров от ДСБ заяви, че избирането на Румяна Тодорова не е изненада за никого. Според него нямало нужда от нов конкурс, защото той щял да завърши по същия начин.

http://mediapool.bg

 


Сходни връзки

Очаквано сестрата на депутата от БСП Илияна Йотова оглави Здравната каса | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.59 секунди