изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:09 EEST
ДАРИТЕЛИ ПОДПОМАГАТ ИЗГРАЖДАНЕТО И СЪХРАНЯВАНЕТО НА ХРАМ "СВ. ТРОИЦА"    
ОбществоОт 1912 г. до днес църквата събира християните и запазва искрата на духовността в Добруджа

С благотворителните жестове на знайни и незнайни дарители е белязана историята на църквата "Света Троица" от създаването и до днес. Идеята за съгражденето на храма датира от 1902 г., разказва архиарейският наместник отец Стоян Иванов. Строителството започва преди повече от век - през 1905 г. Храмът е официално открит през 1912 г. Той е изграден изцяло с дарения на добруджанци. Оказва се, че не само нашите предци са отделяли средства, за да запазят своята духовност. Добрата традиция е жива и днес.

Критичната ситуация с покрива на църквата е първият спомен на отец Стоян, когато на 1 март 1997 г. той става председател на храма. Цялата северна част на конструкцията е пропаднала и течовете създават сериозни проблеми. В същото време средства за ремонт няма и е отправен апел за помощ към вярващите. Изненадата е голяма, когато се установява, че по банковата сметка на "Св. Троица" е преведена значителна сума пари. Дарителят и до днес остава неизвестен, но благодарение на жеста му по онова време е възстановен целия покрив. Непосредствено след това започва реставрацията на стенописите във вътрешността на църквата, които са над 20. В продължение на четири години /от 1998 до 2002 г./ с тази нелека задача се заема художникът Христо Константинов. Паралелно с това, през 1999 г. е освежена цялостно фасадата на сградата. За да се съхрани създаденото и да се опази храма от вандалски набези, през 2002 г. той е заграден.

Дълго време се събират средства от дарители и за духовния център към храм "Св. Троица", чиято първа копка е направена през същата година. Най-после на 19 януари 2004 г. идеята е окончателно реализирана и центърът е официално открит. Той се посещава през цялата учебна година от 30-40 деца, които получават знания за религията. Каят на обучението им се отбелязва традиционно с екскурзия, която тази година е била до Рилския манастир.

По същото време са изградени социална трапезария и дом за безпризорни деца, чието съществуване все още търпи развитие. Предвижда се социалната трапезария да се самоиздържа от собствено стопанство и животновъдна ферма, разказа отец Стоян. Благодарение на дарителите Станка и Васил Василеви и Светла и Димо Тодорови базата вече е осигурена в квартал "Рилци". Търсят се средства тя да бъде разработена и да започне да функционира.

Наред с чисто функционалните придобивки, позволяващи вярващите да се радват на красив и поддържан храм, "Св. Троица" от 2004 г. "Св. Троица" има и две придобивки с чисто религиозна символика. Първата е евангелие с обков. Той изобразява разпятието Христово и е изработен в Гърция.

Другата впечатляваща придобивка е дърворезбата на трона. Тя е направена по образец на намиращите се в църквите в Киев релефни изображения.

Надеждата на духовниците е, че благотворителните жестове ще продължат, за да бъде съхранен и да се развива един от храмовете на духовността в Добруджа.

Татяна ИВАНОВА

 


Сходни връзки

ДАРИТЕЛИ ПОДПОМАГАТ ИЗГРАЖДАНЕТО И СЪХРАНЯВАНЕТО НА ХРАМ "СВ. ТРОИЦА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди