изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:17 EEST
ОЧАКВА НИ ДЪЛГА И ТЕЖКА ЗИМА    
ОбществоРанното отлитане на щъркелите към южните страни означава много люта и продължителна зима, каза големият познавач и защитник на щъркелите в Добруджа Кольо Атанасов.
На 21 август  нос Калиакра е побелял от над 60 000 птици, събрали се за полета си на юг, съобщиха очевидци. Според тях за първа година щъркелите отлитат толкова рано. Ако ятата отлетят до 22 август, есента ще е много кратка, а зимата - тежка и продължителна, снежна и студена. Ако щъркелите се отправят на юг към 1-2 септември, есента и зимата ще са нормални.

 Отлитането след 12 септември пък означава, че есента ще е топла и ще продължи до 15-16 януари, обясни Кольо Атанасов. Според него обстановката в страната е доста тревожна. Не само заради ранното отлитане на щъркелите, а и заради масовия мор на птиците.
 "Когато в Добруджа са правили електропроводите през 1952 година, е допусната огромна грешка, като конзолите са поставени на височина над самите стълбове. Когато щъркелите кацнат нощем, те си удрят крилата във високото напрежение и умират", коментира бай Кольо, който е на 80 години и в продължение на 50 години води борба с държавните институции за защита на щъркелите. Преди две седмици при бай Кольо дошли представители на екоминистерството и на дружества за защита на птиците. "Не останах много доволен от посещението им. Обещаха ми, че през октомври ще дойдат пак, за да обиколим всички кметове в Добричка област", каза Кольо Атанасов.
 


Сходни връзки

ОЧАКВА НИ ДЪЛГА И ТЕЖКА ЗИМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди