изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:30 EEST
ЗА 282 060 ЕВРО ПО ФАР ОБНОВЯВАТ БИЗНЕСЗОНА ДОНЧЕВО    
ОбществоКметът на община Добричка Петко Петков - пред НДТ

- г-н Петков, в община Добричка се реализира проект, свързан с подобряването на бизнесзоната в с. Дончево? Бихте ли разказали за читателите на в. "Нова добруджанска трибуна" по коя програма е той и на каква стойност е финансирането?
- Наименованието на проекта е "Подобряването на достъпа до Бизнесзона "Дончево" - подкрепа на икономиката на община Добричка". Той се финансира по Програма ФАР и Министерство на регионалното развитие и благоустройството по бюджетна линия  ВG2003/004-937.11.03 „Пилотна интегрирана инвестиционна схема за действия по регионалното развитие".    
Изпълнител е община Добричка, а партньор - община град Добрич. Асоциирани  партньори са птицекомбинат „Яйца и птици-Зора" АД, „Жив-Ко", Земеделска кооперация „Урожай" - с. Дончево и Областно пътно управление. Проектът е на обща стойност 282 060 евро, като безвъзмездната помощ е 89,36 процента или 252 060 евро.
- Какви дейности се предвиждат при реализацията на проекта?
- По проекта се предвижда да се рехабилитират пътят до Дончево и подстъпите до основните предприятия и товарища, да се ремонтират пътните настилки на ЖП прелезите. Ще бъдат изградени пешеходни алеи и тротоари за работещите. Предвижда се да се направи и улично осветление.
- Кои са основните цели на проекта?
- Идеята на проекта е Дончево да се обособи като основен производствен център на община Добричка, като се създадат условия за стимулиране на общинската икономика чрез подобряване на достъпа и поддържащата инфраструктура в района на Дончево. Така ще се обособи бизнесзона Дончево като основен производствен център на община Добричка и ще се създадат условия за увеличаване на производството, преработката, съхранението и реализацията на земеделската продукция, разрастване на бизнеса и създаване на нови работни места. Това ще доведе до подобряване на специфични за общината фактори и условия за регионалното развитие по отношение на бизнеса, които допринасят за повишаване на конкурентноспособността и социалното единство. Целевите групи по проекта са предприемачите от община Добричка в сферата на земеделието и преработването на селскостопанска продукция.
- Г-н Петков, какво обуславя необходимостта от реализацията на проекта?
- Проектът е насочен към постигане на основната цел на програмата - да съдейства за обособяването на бизнесзона Дончево като основен производствен център на община Добричка, тъй като общината е съставена от 67 села и няма административен център - общинската администрация се намира в областния град Добрич, обособен в отделна община. Така формираният икономически център на общината ще допринесе за подобряване на  условията за производство, преработка, съхранение и реализация на земеделската продукция на Община Добричка, която има много съществен дял в зърнопроизводството на страната. Проектът ще допринесе и за развитие на компетентността на общинската администрация за проектиране, изпълнение, наблюдение и оценка на проекти, което е друга основна цел на програмата.
- Защо ръководството на община Добричка насочва усилията си именно към бизнесзона Дончево?
- Поради близостта до областния град и разположението на транспортната мрежа, Дончево представлява естествен общински център на концентрация на бизнеса в общината, обслужващ двете стратегически направления на развитие в Общинския план на община Добричка - селско стопанство и хранително-вкусова промишленост. В с. Дончево, което е на 5 км от град Добрич, са концентрирани основните предприятия на община Добричка за производство и складиране на земеделска продукция. В селото има ЖП гара с разклонения до зърнобазите. През селото минава пътната артерия, свързваща селата от югоизточния регион на общината с  Добрич, където се намира общинският център. В бизнесзона Дончево са разположени 4 крупни предприятия, две складови бази на стопански предприятия, 13 малки предприятия и отделни индивидуални производители. В района годишно се складират над 100 хил. тона зърно, произвеждат се над 130 млн. яйца, един милион птици за клане, 500 хил. птици за носачки. Голям проблем обаче е лошото състояние на пътната мрежа и на цялата инфраструктура около предприятията и складовите бази. Това силно затруднява придвижването на превозните средства и е пречка за транспортирането на продукцията и доставката на суровини, причинява аварии и амортизация на превозните средства и води до отказ на клиенти да ползват услугите на предприятията от зоната. При транспортиране се разпилява зърнена продукция, аварират автомобили и се оскъпява превозът. Поради рисковия достъп до зоната, клиентите често се отказват от услугите на местните предприятия и предпочитат услугите на конкурентни фирми от други общини. По-голямата част от работещите в зоната живеят в град Добрич и ежедневно им се налага да минават с градския транспорт или с личните си автомобили през разбития път до работните си места. Като се обнови инфраструктурата в района на Дончево ще се създадат условия за реализация на потенциала на зоната чрез по-пълно използване на нейния капацитет и нарастване на  приноса й към икономиката на общината. След подобряване на инфраструктурата, ще станат привлекателни за бизнеса предлаганите свободни общински места в бизнесзона Дончево, в размер на 43 230 кв. м, върху които ще се изградят нови стопански обекти. Оживлението на икономическата дейност ще доведе до повишаване на благосъстоянието на работещите в предприятията от зоната и намаляване на безработицата в района на с. Дончево и околните села. Това ще доведе до повишаване на приходите от такси и данъци в общинския бюджет и съответно - до подобряване на икономическото състояние на община Добричка.       
- Какви са резултатите, които очаквате след реализацията на проекта?
- Община Добричка, община Добрич и асоциираните партньори чрез своето участие ще затвърдят и ще повишат уменията и знанията си по управление на проекти, финансирани от Европейския съюз. Това ще послужи като предпоставка и стимул за нови изяви в тази област. Ще се придобият знания, умения и навици за изготвяне на проектни предложения и ефективното им управление. Участието на местните предприемачи в изпълнението на проекта ще формира нов поглед и потребност от сътрудничество между предприемачи и местните власти, като ефектът от вложените средства ще се мултиплицира и за двете страни. След реализацията на проекта общината ще организира поддържането на обновената инфраструктура, а асоциираните партньори ще поемат грижата за опазването й. След като е изградена инфраструктура за обслужване на бизнеса в зоната,  община Добричка  ще предприеме действия за предлагане на общински имоти в бизнесзоната на потенциалните инвеститори, както и на желаещи да стартират или развият бизнес на това място.
- Разбираме, че през есента започват строителните работи?
- Да, този месец проведохме търг за избор на фирма за пътно строителство, която да изпълни рехабилитация на пътя до селото и в него, да оправи ЖП прелезите, да ремонтира тротоарите и осветлението, за да се създадат по добри условия за придвижване на автомобили и пешеходци до предприятията в зоната. Избрана е фирма за изпълнение на строителството, избран е строителен надзор, в близките десетина дни ще подпишем договори с тях. Искаме строителството да започне колкото може по-скоро, за да може преди да са започнали есенните дъждове да приключим с асфалтирането и другите строителни работи, за да посрещнем зимата подготвени.

 


Сходни връзки

ЗА 282 060 ЕВРО ПО ФАР ОБНОВЯВАТ БИЗНЕСЗОНА ДОНЧЕВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди