изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:57 EET
С ПРАЗНИК ОКОЛО ЕЗЕРОТО ЩЕ СЕ ЧЕСТВА 10-ГОДИШНОТО ПАРТНЬОРСТВО    
ИнтервютаПред НДТ Барбара Геринг - ръководител на проекта за изграждане на Центъра за защита на природата и животните в Добрич и на сдружение "ПроЗоо":


- Г-жо Геринг, какво Ви впечатли при сегашното Ви посещение в центъра в Добрич?
- Най-напред искам да споделя голямата си радост да подсетя Добрич и да се срещна с наши приятели - хора и животни. Имахме много ползотворни срещи през тази работна седмица - с кмета Детелина Николова и зам.-кмета Пламен Ганчев. Със сдружение "ПроЗоо"-Добрич обсъдихме по-нататъшните етапи на проекта.
- Какво се предвижда на първо място?
- На първо място поставяме завършването изцяло на езерото в Центъра за защита на природата и животните. Ние като партньори сме готови да участваме с финансиране на доизграждането на езерото и съоръженията около него. Разчитаме и на партньорите ни от община Добрич и очакваме през следващата година в бюджета на общината да има заделени средства за това.
- Какво предстои да се прави по езерото в центъра?
- Трябва да се замени фолиото в езерото. Сега то не е в добро състояние и има опасност да се пропука и водата да изтече. Надявам се много сондажът, който ще се прави до края на тази година, да намери вода. Разбира се, нашата концепция за реновиране на езерото предвижда и вариант, ако сондажът не открие вода, то да продължи да функционира с това фолио. Предвиждаме да се изгради зона с водни растения, малки островчета с кула, от която могат да се наблюдават животните.
- Какви са разчетите за необходимите средства за завършване на езерото?
- Минималистичният вариант е за 50 000 швейцарски франка, а оптималният - за 70 000 франка. Разходите, разбира се, ще се уточнят след становище от специалисти, както и след обсъждане с партньорите ни от българска страна.
- Имаше ли други добри новини от сегашното посещение?
- Със задоволство установихме, че продължилите три години съдебни дела вече са приключили в полза на община Добрич. Сега вече зоопаркът ще може да се легализира и като туристически обект. Ще се направи всичко необходимо той да бъде превърнат в туристическа дестинация. Ще можем да продължим с идеите да отдаване на концесия на детска площадка, на помещение за малко кафене и малко магазинче за храна за животните.
- През следващата година ще се навършат 10 години откакто съществува партньорството между Добрич и Шафхаузен, довело до изграждането на Центъра за защита на природата и животните. С какво предвиждате да бъде отбелязана тази годишнина?
- Предстои да направим голям съвместен празник. Надявам се той да е около езерото в центъра. Амбицията ни е този парк да бъде уникален за Югоизточна Европа
 


Сходни връзки

С ПРАЗНИК ОКОЛО ЕЗЕРОТО ЩЕ СЕ ЧЕСТВА 10-ГОДИШНОТО ПАРТНЬОРСТВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди