изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-06-03 @ 22:43 EEST
21 БЕЗРАБОТНИ ПОЛУЧИХА ДИПЛОМИ ЗА ЗАВАРЧИЦИ    
Новини

Националният център за професионално обучение в системата на  Българската търговско-промишлена палата връчи квалификационни документи на безработни хора, които успешно са завършили курса за заварчици, финансиран по програма „Активни услуги на пазара на труда”.

До момента 14 лица получиха своите дипломи, а вчера с документи се сдоби и последната група от 7 души.

Проектът, чиято стойност възлиза на 15 000 евро, бе подкрепен от Световната банка. Той продължи в рамките на една година. В него се включиха 21 безработни, които са на възраст от 20 до 51 години. Дневно курсистите получаваха стипендия от 3 лева, допълниха още от НЦПО-клон Добрич.

Националният център за професионално обучение в системата на БТПП притежава лиценз за обучение в над 40 вида професии в сферата на бизнесадминистрацията, машиностроенето, леката и хранително-вкусова промишленост, селското стопанство, туризма.

От своето създаване през 2002 година до днес добричкият клон на НЦПО е реализирал множество проекти за обучение и преквалификация на безработни лица, финансирани от програма ФАР и Агенцията по заетостта. Най-големият от тях е свързан със създаването на уникална за Североизточния район на планиране база за учебна практика по професии, свързани с газификацията.

"Квалифицираните заварчици са недостатъчни, средната възраст на работещите е над 40 години, оформя се тенденция на кадрови дефицит. Направеното проучване за потребностите на фирмите в общината от заварчици към началото на юли м.г. показа търсене на 55 такива специалисти от общо 12 добрички фирми, а трудовият пазар не можеше да отговори на тази потребност", съобщи зам.-кметът в община Добрич Галина Митева.

Партньори по приключилия проект са: община Добрич, ТПП-Добрич, "ПРК 2002" АД, "Никос Хранинжинеринг" ЕООД, "БМД" АД, "Металагро" АД, "Господинов и синове" ООД.

От приключилото обучение за заварчици, голяма част от безработните вече са си намерили работа по новата професия. 6 от участниците са младежи до 29 години, 13 са на възраст от 30 до 49 години, а един човек е над 50-годишна възраст. Двама от курсистите са включени в програма за пробация.  НДТ 

 


Сходни връзки

21 БЕЗРАБОТНИ ПОЛУЧИХА ДИПЛОМИ ЗА ЗАВАРЧИЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди