изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:46 EET
ИЗТИЧА СРОКЪТ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРСА ЗА МЛАДИ ПОЕТЕСИ "ДОРА ГАБЕ"    
КултураДнес изтича крайният срок за изпращане на творби за участие в Шестото издание на националния литературен конкурс за млади поетеси на името на "Дора Габе". Негови организатори по традиция са община Генерал Тошево, Съюз на българските писатели, Издателска къща "Пламък" и народно читалище "Дора Габе" в с. Дъбовик. Право на участие имат поетеси до 35-годишна възраст, които следва да представят до 5 свои стихотворения без ограничения в размера. Ще бъдат присъдени следните награди: награда на Съюза на българските писатели; І, ІІ и ІІІ награда за цикъл стихове и І, ІІ и ІІІ награда за отделни стихотворения. Наградите ще бъдат връчени на 6 октомври в гр. Генерал Тошево.

Националният конкурс за млади поетеси се провежда в родният край на Дора Габе. Той показва, че съществен дял от българската поезия се създава от по-нежната част от литераторите - от поетесите. И продължава традицията на добрите български поетеси, след Багряна, Дора Габе, Станка Пенчева, Блага Димитрова. Благодарение на него се появяват млади поетеси, които непрекъснато обновяват този типично български звук на нашата поезия, тази лиричност, типично женска, типично и подчертано нежна и изповедна, смятат от ръководството на издателство "Пламък". При проведените досега конкурси са открити повече от двадесетина женски имена в българската поезия, сред които Патриция Николова, Ина Григорова, Миглена Георгиева и други.
 


Сходни връзки

ИЗТИЧА СРОКЪТ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРСА ЗА МЛАДИ ПОЕТЕСИ "ДОРА ГАБЕ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди