изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 08:52 EEST
70-ГОДИШНА ПОЧИНА ОТ АНТРАКС    
Здраве

Добричкият регион е най-гъсто осеян с мъртви антраксни полета, предупреждават ветеринари

70-годишната Фердие Р. Мустафова от село Камен, община Добричка е починала от антракс. Тя потърсила лекарска помощ още на 25 август. Жената се оплаквала от безсилие и отпадналост. Първо била прегледана от селския лекар. Той я насочил към епидемиолог и кардиолог в Добрич. Тогава отказала да постъпи за лечение в болница, тъй като дъщеря й от Турция била дошла на гости.



Два дни по-късно - на 27 август, жената отново отишла в болницата.  Тогава постъпила в здравното заведение с диагноза "остър миокарден инфаркт". Не е имало съмнение за антракс, каза за НДТ директорът на "Многопрофилна болница за активно лечение - Добрич" д-р Жанина Калинкова. След това в хода на лечението на основното заболяване, с което е приета, и предвид това, че семейството на жената се занимава с животновъдство, а и тя споделила, че скоро са клали животно, медиците започнали изследвания за някакъв вид инфекциозно заболяване. Направили допълнителни микробиологични изследвания. След като лабораторията на болницата показала диагноза "Антракс", били изпратени проби в РИОКОЗ и Референтната лаборатория по особено опасни болести в София. Окончателното потвърждение на диагнозата "Антракс" е дошло в МБАЛ  едва вчера, а жената е починала на 31 август, обясни д-р Калинкова. И добави, че в болницата са взети мерки - дезинфекция, стерилизация на облеклото, както и антибиотична терапия на работещите в здравното заведение, които са имали контакт с болната. Д-р Калинкова добави, че в болницата има дезинфекционен режим и всички работещи там трябва да спазват правилата за използване на лични предпазни средства, щом те са осигурени. Според нея, при този случай по-важно е, че са положени много усилия и лабораторията в МБАЛ е изолирали антракса. 

 От РИОКОЗ - Добрич, вчера разпространиха до медиите следната информация: "Касае се за възрастна жена на 70 години, постъпила в МБАЛ гр. Добрич с диагноза при хоспитализацията "Остър миокарден инфаркт. Захарен диабет". Не е била диспансеризирана и лекувана за захарен диабет. Заболяла 3-4 дни преди да отиде на преглед. Прегледана е първоначално на 25.08.2006 г. с оплаквания от главоболие, обща отпадналост, безсилие, след консулт с ендокринолог и кардиолог е насочена за хоспитализация с диагноза "Остър миокарден инфаркт" в Първо вътрешно отделение на МБАЛ Добрич. Не е постъпила на лечение. На 27.08.2006г., след преглед в ЦСМП Добрич, е хоспитализирана по спешност в Първо вътрешно отделение на МБАЛ - Добрич -интензивен сектор. Поради затруднено дишане и тежко увредено общо състояние на 30.08.2006г. е приведена в ОАИЛ на болницата. Добрич. Заболялата е починала на 31.08.2006г. В микробиологична лаборатория на РИОКОЗ - Добрич, на 02.09.2006г. е изолиран Бацилус Антрацис. На 04.09.2006г. материалът е изпратен в НЦЗПБ, лаборатория "Особено опасни инфекции" и на 07.09.06 г. първоначалният резултат е потвърден. Епидемиологичното проучване е започнато на 30.08.2006 год.

От проучванията, извършени съвместно с РВМС и ОПЛ в огнището на 01, 02. и 05.09.2006г. се установи: налични в стопанството 19 овце, по време на извършената ваксинация в стопанството е имало 19 овце, 1 коч и 1 агне, което не е било имунизирано по искане на стопанина, тъй като е планирал да го заколи до една седмица. Това агне е заклано около средата на месец юли. Месото е било транжирано и съхранено в 2 фризера. И двете хладилни съоръжения са запечатани при проверката на 02.09.2006 г., като е установено, че част от месото е изконсумирано в дните 17-18.08.2006 г. Починалата и дъщеря й  са обработвали месото.

На контактните лица в селото е назначена антибиотична профилактика и са дадени указания за термометриране, лицата са под медицинско наблюдение. Поради липса на кожа и месо от закланото неимунизирано агне, за допълнителни изследвания ветеринарните специалисти са взели почва от мястото на клането на агнето. На 05.09.2006 г. е извършена  дезинфекция в огнището от РВМС. Двата фризера са проверени и остават запечатани до второ нареждане. Предстои месото да бъде иззето от ветеринарните специалисти и унищожено. Магазинът за пакетирани хранителни стоки, собственост на семейството, е запечатан до извършване на дезинфекция.

В МБАЛ гр. Добрич са разпоредени профилактични и противоепидемични мерки, на контактните лица е назначена антибиотична профилактика. Извършена е и насочена проверка в отделенията, в които е лекувана жената, касаеща спазване правилата при работа с периферен и централен венозен път, наличност на лични предпазни средства, дезинфекционен режим, опасни болнични отпадъци, изпиране на болнично бельо. Не са констатирани нарушения."

Съпругът на починалата обяснил пред ветеринарния лекар на селото, че ще коли агнето след броени дни, тъй като дъщеря му ще се прибере от Турция. Затова то не било ваксинирано, за разлика от другите животни. Тъй като дъщерята не дошла тогава, а по-късно, агнето било заколено в средата на юли. То било сложено във фризери, а през август Фердие и дъщеря й направили курбан и саздърма, като използвали замразеното агнешко месо. Никой от консумиралите го не е заболял, обясни пред НДТ началникът на Регионалната ветеринарно-медицинска служба д-р Александър Александров. Касапинът, заколил агнето, бил изял главата и черния му дроб, но също бил здрав. В семейния магазин се продавали само пакетирани стоки. Там месо не е продавано, добави той. Ветеринарят не изключва жената да се е заразила със синя пъпка при вадене на картофи, защото имала раничка на ръката. Той обясни, че Добричка област е най-гъсто осеяна с мъртви антраксни полета. Поради незнание или немарливост хората оставят кръвта при колене на животно да попие в почвата и там спорите на антракса можели да оцелеят десетки и стотици години. Така от пръстта в такива полета спорите на антракса могат да попаднат в кръвта на човек, ако той има раничка. Затова се препоръчва на добруджанци да използват ръкавици, когато извършват градинска или полска работа. Последният случай на антракс в областта е отпреди година и половина, когато заболяването е било открито в с. Преселенци, Генералтошевско. Предвид наличието на много мъртви антраксни полета в Добричка област ветеринарната служба е препоръчала двукратно ваксиниране на животните - пролет и есен, а всички новородени да бъдат ваксинирани два-три месеца след раждането им.

НДТ

 


Сходни връзки

70-ГОДИШНА ПОЧИНА ОТ АНТРАКС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди