изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:19 EEST
15 СЕПТЕМВРИ Е ЕДИН ОТ НАЙ-СВЕТЛИТЕ ПРАЗНИЦИ НА БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ    
Образование

Пред НДТ Славка Иванова – директор на Професионалната гимназия по механотехника и електротехника “М.В.Ломоносов” в Добрич

- Г-жо Иванова, как ще започне новата учебна година в ръководената от Вас професионална гимназия?

- 15 септември е един от най-светлите празници на българското училище – учители, ученици, родители са съпричастни към този ден. С радост, официално облекло, много цветя, ще започне новата учебна година и за нашето училище.



Министърът на образованието Даниел Вълчев изисква точно в 9 ч. във всички учебни заведения с химна на Република България да бъде издигнат националният флаг. Тъй като нашето училище работи по европейски проекти, ние ще вдигнем и флага на Европейския съюз, който от тази учебна година ще се вее пред училището. Ще има кратка програма от ученици, приветствие към деветокласниците. Приготвили сме диплянки за тях, в които им посочваме техните права и задължения. На всички ученици ще подарим ученическа книжка и карта, като ще им пожелаем в края на учебната година да бъдат пълни с шестици, да няма отсъствия и забележки.

- Колко са новоприетите ученици и в какви паралелки?

- Лятото беше трудно. При планирани шест паралелки - пет с прием след осми клас и една след седми, съумяхме да приемем ученици само в три паралелки. 22 ученици имаме в “Микропросецорна техника”, “Компютърна техника и технологии” – 21, “Газоснабдителна техника” – 21.

- Успяхте ли през лятото да направите някакви ремонти в училищната сграда?

- Тази година бяха отпуснати известни средства от МОН, чрез Регионалния инспекторат. Те бяха рационално използвани – за материали, с труда на целия личен състав. А майсторите работиха по повече от 9 часа на ден, за да свършим навреме. От 1987 г. не бяха правени никакви ремонти на подовите настилки. 90 % от балатумите бяха подменени. Миналата година измазахме голяма част от стаите, сега довършихме останалите. Очаквахме да бъдем включени в програмата за енергийна ефективност. Училищното настоятелство ни подпомогна, като ни даде 600 лева, за да изготвим много добър проект за част от сградата. Но независимо от това, до момента нямаме отговор дали ще бъдем включени в тази програма. Надяваме се, като държавно училище да имаме тази възможност. Освен това, като се има предвид, че гимназията е в края на града, нашите деца пристигат при много тежки метеорологични условия, и мислим, че би трябвало да бъдем включени. Така също още през пролетта закупихме нов котел и газо-нафтова горелка и сме направили ремонт на инсталацията. Поставили сме над 30 нови радиатори в различни помещения. Училищното настоятелство даде 400 лева за актуализиране на проекта за газифициране. Имаме разрешение за това. Очаквах дори до момента училището да бъде газифицирано. Но, за съжаление, нямаме информация какво ще се случи в тази връзка.

- Предвиждате ли да работите по проекти?

Цяло лято продължаваха дейностите за обучение на безработни. Училището работи по програма ФАР – проект към Министерството на труда и социалната политика. Обучаваме две групи по 18 безработни по професиите “автотенекеджия” и “заварчик” и се надяваме в началото на октомври те успешно да издържат изпит за първа квалификационна степен. Училището работи по обогатяване на опита в т.нар. продължаващо обучение, за което МОН е изработило цяла стратегия. В желанието си да свързваме практическото обучение с реалните производствени условия ние сме започнали и, може би, до 20 септември ще бъдат сключени всички договори с фирмите, където нашите ученици провеждат своята практика. Характерно е, че в последните няколко месеца се увеличава интереса към нашето училище от работодателите. Например, дойдоха от мина Оброчище и искат да им направим списък с всички ученици, които са завършили електротехническата ни специалност, защото търсят да наемат техници. Водихме подобен разговор и с Красимир Станев – изпълнителен директор на Албена. Там също най-вероятно ще сключим договор за производствени практики. Много машиностроителни фирми и предприятия също искат от нас подготовка на квалифицирани работници.

- Как стои въпроса с реализацията на учениците?

- За наша радост ние можем да отчетем една много добра реализация на нашите ученици. От 112 ученици в 12 клас 52 % продължават да се обучават при нас в 13 клас, тоест ще получат трета квалификационна степен. Над 30 % от нашите ученици, завършили 12 клас, са студенти. Нашите ученици се явяват сто процента на изпити за професионална квалификация.

- Вашето пожелание към учениците и преподавателите?

- Много дълга уморителна и всестранно ангажираща е борбата за сърцето на всяко дете. Но за сметка на това победата е окончателна и за цял живот. Аз пожелавам всеки един ученик да има любими учители. Всеки от нас да бъде любим учител на някое дете, да помогне по неговия житейски път. Пожелавам спокойна, здрава, щастлива и успешна учебна година.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

15 СЕПТЕМВРИ Е ЕДИН ОТ НАЙ-СВЕТЛИТЕ ПРАЗНИЦИ НА БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди