изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:34 EEST
“ТУЗЛАТА” ЩЕ БЪДЕ ДАДЕНА НА КОНЦЕСИЯ    
Новини

107 почиващи в "Тузлата" разпространиха Открито писмо, в което алармират, че е занемарена. Очертава се уникалният санаториум край Балчик да приключи годината с огромни загуби



На концесия ще бъде дадена специализираната болница за рехабилитация /СБР/ “Тузлата”, която се намира на 4 км източно от Балчик, разбра НДТ. Новината вчера потвърди зам.-областният управител д-р Евгения Георгиева, след като 107 почиващи в санаториума разпространиха до медиите Открито писмо, в което алармират за окаяното състояние на базата и опасения за приватизация и присвояване на “Тузлата” с цел икономически изгоди. “Повечето от нас са хора с хронични заболявания на опорно-двигателната система – ревматоиден артрит, коксартроза, остеопороза, следфрактурни състояния и др. За нас е жизнено необходимо всяка година да провеждаме най-малко по един курс слънце и калолечение за възстановяване и поддържане на здравето ни. Благодарение на това ние се чувстваме по-работоспособни и жизнени през годината. Някои от долуподписаните идват тук повече от 20 години, а полиомелитните инвалиди от епидемията през 1957/58 г. се лекуват с предимство вече повече от 35 години.

Това е едно райско кътче, където природата – кал, вода, слънце и въздух, с помощта на специалисти, правят чудеса. Щастливи сме, че го има в България!

С болка обаче констатираме, че с всяка година курортът става все по-занемарен. През тази година калните бани бяха открити с 2 чадъра от камъш, пясък, обрасъл с див орех и плевели и една такса от 3 лева за тези условия?!

След нашия протест плажът беше почистен, поставени бяха няколко чадъра, които непрекъснато падат върху нас, но цената, разбира се, остана същата”, пишат почиващите в "Тузлата" от цялата страна в разпространеното до медиите писмо.

За окаяното състояние на санаториума “Тузлата” вестник "Нова добруджанска трибуна" писа в началото на април тази година. Ситуацията не се е променила. Покривът тече и при дъжд болните дежурят с легени и кофи да събират водата в стаите. От течовете таваните са паднали, паркетът е подпухнал. Стените са напукани и разцепени. Сградата е с 3 секции по 8 стаи с по 3 или 4 легла. Условията в стаите са спартански. Санитарните помещения са общи на етажа. Гъстата зеленина сега е заменена с буйни храсталаци. През лятото змиите не са рядкост. В летния стол преди са се хранили по 400 души на три смени. Сега от него не е останало абсолютно нищо, дори покривът му. Екипът на НДТ потърси за коментар главния лекар на лечебното заведение д-р Камелия Кирчева, която каза, че със собствени средства през юли е бил направен само частичен ремонт на покрива и таваните.

СБР “Тузлата” е 100 процента собственост на държавата. Нейн принципал е Министерството на здравеопазването. Сградата е построена през 1957 година. Оттогава основен ремонт не е правен. СБР “Тузлата” стопанисва 240 декара площ. В момента се води съдебен спор за собствеността на земята между община Балчик и държавата. На две инстанции делото е спечелено от държавата. В края на октомври по казуса ще се произнесе и Върховен касационен съд. Ако решението е в полза на държавата, здравният министър веднага ще обяви търг за концесия с единствено условие запазване предмета на дейност на “Тузлата”, заяви д-р Евгения Георгиева.

“Тенденцията е санаториумът да рухне върху нас, ако нищо не се направи”, коментира д-р Камелия Кирчева. Лечебното заведение разполага със 100 легла. Докато миналата година през санаториума са преминали 1 326 болни с 16 843 леглодни, до 31 август тази година пациентите в “Тузлата” са били едва 821. През 2005-а санаториумът едва е свързвал двата края с баланса. Сега годината ще приключи с огромни загуби. “Ще има задължения, които няма да можем да погасим”, каза д-р Кирчева. СБР “Тузлата” е изцяло на самоиздръжка – от билети и от Здравната каса. С въвеждането на новата система на финансиране само от Здравната каса чрез клинични пътеки от тази година, между 30 и 50 на сто от пациентите на санаториума остават извън пътеките. За съжаление, това са предимно деца, като диагнозите на много от тях не влизат в клиничните пътеки. Ако преди за болен здравното министерство е плащало по 235 лева на ден, то сега за някои пътеки касата плаща по 125 лева.

Курортната зона Тузлата е разположена край самия морски бряг. Известна е преди всичко като важен калолечебен и балнеолечебен (хидротермален) курортен център. Разполага и със златисто-жълт пясъчен плаж и удобна за къпане и плуване крайбрежна морска ивица. Профилът на курорта Тузлата включва преди всичко заболявания, които особено добре се повлияват от калолечението - заболявания на опорно-двигателния апарат - хронични дегенеративни и възпалителни процеси на стави, кости, мускули, сухожилия; артро-ревматични процеси като остеоартроза, ревматоиден полиартрит, миалгии, миозити, лумбаго, остити и периостити, бурсити, тендовагинити; заболявания на периферната нервна система и на гръбначния мозък - хронични невралгии, неврити, плексити, радикулити, състояния след прекарани миелити и полиомиелити, но със запазена възможност за движение и самообслужване; гинекологични заболявания - хронични възпалителни процеси на половите органи и на околните тъкани, безплодие; други заболявания като хроничен простатит, остатъчни явления след прекаран тромбофлебит, както и кожни процеси като хронични екземи, псориазис, невродерматити. НДТ

 

 


Сходни връзки

“ТУЗЛАТА” ЩЕ БЪДЕ ДАДЕНА НА КОНЦЕСИЯ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди