изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:57 EEST
ВЕСЕЛА ЛЕЧЕВА ИСКА 36 МИЛИОНА ЛЕВА ЗА СПОРТ    
Новини

Шефката на ДАМС В. Лечева стреля в Каварна и уцели осмица, кметът Цонко Цонев улучи шестица при стрелбата с пушка



Председателката на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева обяви в Каварна, че ще поиска догодина бюджетът на ведомството да бъде драстично увеличен и да разполага с 36 милиона лева. "Това се налага, още повече, че 2007 година е предолимпийска и трябва да подпомогнем състезателите, които се подготвят за участие в Пекин '2008. Увеличението е над 100 %, тъй като през последните години не се заделяха достатъчно средства за спорт", обяви Лечева и допълни, че приоритет №1 на ДАМС е да накара децата масово да спортуват в училищата. В черноморския град тя откри обновения физкултурен салон на СОУ “Стефан Караджа”. Визитата на Весела Лечева бе по покана на кмета на общината Цонко Цонев. "Винаги съм казвала, че светът не може без две неща - спорт и музика. Радвам се да видя това съчетание в Каварна, където кметът Цонко Цонев полага големи усилия", заяви Лечева.

Физкултурният салон на СОУ „Стефан Караджа” бе ремонтиран със средства от бюджета на община Каварна. 120 000 лева струва ремонтът на спортното съоръжение на най-голямото учебно заведение в община Каварна. В салона спортуват над 800 ученика. Освен за часовете по физическо възпитание, базата се използва и за провеждане на тренировки на клубовете по бадминтон, волейбол, спортни танци и кик-бокс и бокс. Във физкултурния салон се провеждат множество спортни мероприятия с общоградски, регионален и дори национален характер. Шефката на ДАМС Весела Лечева  и местният представител на агенцията Милен Петров връчиха спортни пособия и уреди на децата от учебното заведение.

"През последните 15 години бяха заделяни скромни средства за спорт. Целта ни е да променим отношението на политиците към спорта, защото той е най-голямата инвестиция в бъдещето. През следващата година ще работим по две направления - ученически спорт и подготовка на нашите състезатели за предстоящата Олимпиада. Радвам се, че и Министерството на образованието обръща все повече внимание за подобряване на спортните бази в училищата", допълни шефката на ДАМС, която е начело на агенцията от една година. Тя сподели още, че олимпийският шеф, с който се срещна преди два дни - Патрик Хики, е дал отлична оценка за отношението на спортната агенция към децата. Весела Лечева коментира и исканите средства за спорт през 2007 година: "Всички държави отделят огромни средства за спорт. Още при първите ни срещи с Министерството на финансите получихме упрек, че завишението, което сме искали, е повече от 100 процента. Нашите претенции са за 36 милиона лева, докато през миналата година разполагахме с едва 15 милиона".

Весела Лечева добави още, че и тези 36 милиона са крайно недостатъчни и дори сравни, че в Западна Европа толкова струва един футболист или пък, че това е бюджетът само на една федерация.  В Каварна спортната дама заяви, че сред сериозните проблеми, които трябва да се решат скоро, е и този с материалната база на спортистите. "Пред Министерския съвет представихме промените в Закона за спорта, които касаят спортните бази. Те са в няколко насоки и дават предимство на спортните организации и клубове  да бъдат стопани на стадионите и залите. Срокът за концесия ще бъде 35 години, а съоръженията могат да бъдат взимани под наем за десетина години. Няма нищо лошо частниците да стопанисват материалната база. Напротив, те имат интерес да предлагат добри условия за спорт, за да печелят", заяви Лечева.    

В черноморския град двукратна сребърна медалистка от олимпийските игри в Сеул през 1988-а и в Барселона през 1992-ра Весела Лечева, която е и 5 пъти световна и 8 пъти европейска шампионка, както и носителка на световната купа, даде началото на турнир по стрелба. Любезните домакини я накараха отново да изпита точността на сините си очи, независимо от факта, че не беше пипала пушка от години. Лечева уцели осмица, а по-късно своя мерник изпита и Цонко Цонев, който улучи шест точки. 

 


Сходни връзки

ВЕСЕЛА ЛЕЧЕВА ИСКА 36 МИЛИОНА ЛЕВА ЗА СПОРТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди