изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:15 EET
ВСЯКО ЧЕТВЪРТО ДЕТЕ НЕ ЗАВЪРШВА СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ    
ОбразованиеТова заяви в Добрич вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев


В първия учебен ден вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев пристигна от Малко Търново в Добрич, за да бъде домакин на традиционния коктейл за пенсионирани учители, който тази година протече под мотото "Учителят е учител за цял живот". Сред гостите на коктейла, чийто домакин бе Д. Вълчев, бяха депутатът от НДСВ Енчо Малев, кметът на Добрич Детелина Николова, зам.-областният управител Олга Задгорска, началникът на РИ на МОН Рина Иванова, кметът на Каварна Цонко Цонев и много други. Детски хор от възпитаници на СОУ "Св. Климент Охридски" поздрави гостите със свои изпълнения. В разгара на тържеството пристигнаха група интелектуалци, водени от шефа на издателство "Захари Стоянов" Иван Гранитски и подариха на децата, присъстващи в залата, "Книжка на българското дете".
Министър Вълчев обяви, че според статистика на просветното министерство, всяко четвърто дете в България не завършва средно образование. Пред събралото се множество преподаватели в ресторанта на Международния колеж в Добрич той гарантира, че първите сериозни стъпки за повишаване качеството на образованието ще се случат през тази учебна година. "Това е гарантирано и от факта, че за първи път парламентът утвърди дългосрочна програма за българското училище" - каза вицепремиерът. Д. Вълчев обяви още, че през ноември ще отвори врати Национален институт за обучение на директори, които ще управляват делегирани бюджети. Пак тогава ще стартира и Национален образователен портал. "Тази година за всяко училище са подсигурени по един преносим компютър с мултимедийни продукти и копирна машина с възможност за сканиране" - каза още Вълчев. Най-късно до края на октомври техниката ще бъде доставена във всички български училища. Просветният министър обяви още, че предстои стартирането на пилотен проект в 10 общини за създаване на Училищни съвети, които ще бъдат доброволни обединения с представители на учители, родители, общинари и на инспекторатите по образование по места. Училищните съвети ще избират директорите. "МОН очаква предложението на НСОРБ в кои 10 български общини пилотно да стартира проектът за тези съвети. Задължителното условие, на което трябва да отговарят предложените общини, е училищата да са на делегиран бюджет" - добави вицепремиерът.
На питане на журналисти как ще бъде решен проблемът със слетите паралелки, тъй като предвид влизането на страната ни в Европейския съюз това едва ли е допустимо, Д. Вълчев каза: "ОбС по места по различни причини не гласуват закриването на училища. Едната от причините са предстоящите избори догодина, друга е, че не могат да допуснат в град или село, където има училище от 150 години - изведнъж то да бъде закрито. Проблемът е сложен, а министърът няма правомощията да закрива общински училища".
 


Сходни връзки

ВСЯКО ЧЕТВЪРТО ДЕТЕ НЕ ЗАВЪРШВА СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди