изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:23 EEST
КМЕТЪТ НА ОБЩИНАТА - ИНЖ. ЖИВКО ГЕОРГИЕВ : ЗА ПРОБЛЕМИТЕ НА ТЕРВЕЛ И ТЕРВЕЛЧАНИ, ЗА СВОИТЕ ВИЖДАНИЯ ЗА РАЗРЕШАВАНЕТО ИМ, ЗА НАЧ    
Новини- Господин Георгиев, какви и кои според Вас са най-съществените проблеми на града, за разрешаването на които местната власт трябва да работи?

 - Обхватът на проблемите, с които общините днес трябва да се справят, е доста широк. За нашата община, която има своята специфика, аз бих очертал следните групи проблеми. На първо място бих поставил проблема с лошото състояние на инфраструктурата в града. Улиците се нуждаят от цялостно преасфалтиране  тротоарните настилки са деформирани и се налага ремонт, водопроводната мрежа не обхваща всички части на града и е амортизирана. Сградният фонд, в който се помещават обществени сгради, е строен преди повече от 30-40 години. Местата за отдих и спорт трябва да бъдат обновени. Материалната база на учебните и детски заведения е много стара. Не на последно място бих поставил проблема със затрудненията при финансирането на МБАЛ в Тервел. Не може да не бъде забелязана и тенденцията, че голяма част от младите хора напускат града.
- Очертахте множество проблеми, което налага извода, че е необходима добре планирана във времето и целенасочена работа за тяхното поетапно разрешаване. Какви са конкретните действия на Вашия екип в тази насока ?
- Общината се състои от 24 населени места, всяко със своите нужди за обновяване на училища, читалища, детски градини, улици. През изминалите три години вложихме много усилия и средства, за да съхраним  сградния фонд по селата и да направим зданията по-красиви и приветливи. Никога обаче не съм забравял, че Тервел е общински център и се нуждае от добре разчетена по отношение на приоритетите и поетапно финансирана програма за  подобряване  на условията за живот в града. Разбира се, нашите действия бяха насочени във всички сфери, в които бихме могли да постигнем реални резултати. Със средства от ПУДООС подновихме част от водопровода по улица „Хан Аспарух' и изградихме канализация в кв."Север". Чрез финансиране с дългосрочен инвестиционен кредит съвсем наскоро преасфалтирахме ул."Хан Аспарух" и започнахме благоустрояване на кв." Изгрев". Отдавам особено голямо значение на това благоустрояване, защото жителите на този квартал в продължение на години се сблъскваха ежедневно с проблема как да стигнат до домовете си, ако навън е кално или вали сняг.
Най-голямото общинско училище - СОУ „Йордан Йовков", беше в изключително лошо състояние. Изметнати дограми, падащи късове външна и вътрешна мазилка, проблеми с парните котли и отоплението бяха ежедневие за децата и учителите. В продължение на три години кандидатстваме с проекти, за да осигурим средства за енергоефективен ремонт на двата учебни корпуса. Въпреки голямата конкуренция и недостига на средства, успяхме да получим финансиране по два от проектите. Чувствам се изключително удовлетворен от това, че тази година ще успеем да осигурим по-добри условия за децата и учителите и в двата блока на училището. Читалището в Тервел, средище на културния живот за няколко поколения тервелчани, също беше в окаяно състояние. Подменихме дограмата на част от помещенията, подновихме изцяло фасадата и стълбищните пространства. Площадът пред читалището и кътът със забравения от всички фонтан се върнаха към живот и се превърнаха в любимо място за децата. Детската градина в центъра на града представляваше сграда с изпопадала и изгубила цвета си мазилка, изметнати и прогнили дограми и деформирана ограда. В момента тя е с нова дограма, мазилка и цокъл. Строи се нова ограда. Скучната сива фасада на детската ясла сега е слънчево жълта. Освен това, през зимата на малчуганите ще е по-топло, защото сградата е с нова дограма. Ритуалният дом - място, с което са свързани спомените на много хора от града и общината, също сега изглежда много по-добре отколкото преди една година. Фасадата и помещенията му са изцяло обновени с финансиране по програма ФАР към МТСП. Отдавам много голямо значение и на започнатия след дълги години отлагане градеж на нова църква. Въпреки че завършването й ще отнеме още много време и средства, аз съм оптимист, че скоро тервелчани ще имат своя християнски храм. Мисля, че положителен ефект за облика на града има и обновяването на фасадите на общинските блокове в центъра на града и оформянето на пространството около тях.
Съвсем последователна е и работата на екипа в областта на образованието, културата и младежките дейности. Всяка година се утвърждават и провеждат нови, с различен регламент конкурси, чиято цел е да се провокират творчески умения и желания за изява. Общината утвърди статут на два нови конкурса в областта на културата - Конкурс за коледарски и Конкурс за лазарски групи. Възстанови се традицията да се провеждат междуучилищни турнири, кросове, изложби и състезания. На децата се предлага и лятна програма за ваканционни занимания. Не са забравени и традиционните за града и общината събори и конкурси. Опитваме се да ги съхраним и обогатим.
- Какви са плановете Ви за подобряване на градската среда?
- Ще опитаме да направим всичко възможно да осигурим средства за рехабилитация на пътната настилка  на улиците в Тервел. Планираме да подновим част от старите и опасни дървета по тротоарите с новозасадени. Ще отделим специално място на градския парк. Подготвяме проект за благоустрояването му, с който ще кандидатстваме пред "Красива България". Целта на проекта ще бъде подновяването на настилката на алеите и изграждане на път към стадиона. След няколко дни започва реализирането на проект "Възраждане на бизнесзона "Североизток", чрез който ще се асфалтират улици и изграждат тротоари, водопровод, канализация и осветление около производствените предприятия и фирми. Предстои поетапна подмяна на материалната база в учебните и детските заведения.
Мисля, че свършената от екипа работа не е малко и представлява една добра основа за продължаване на процеса на обновяване на  града. Пожелавам  това, за което мечтая, на всички тервелчани. А то е нещо съвсем просто -  да успеем  по-скоро да достигнем времето, когато ще се движим по гладко асфалтираните градски улици, децата ни ще сядат на нови чинове и масички в училищата и детските градини,  в градския парк ще има оформени кътове за малки и големи и празничният църковен звън на новата църква ще оглася площада.  

 


Сходни връзки

КМЕТЪТ НА ОБЩИНАТА - ИНЖ. ЖИВКО ГЕОРГИЕВ : ЗА ПРОБЛЕМИТЕ НА ТЕРВЕЛ И ТЕРВЕЛЧАНИ, ЗА СВОИТЕ ВИЖДАНИЯ ЗА РАЗРЕШАВАНЕТО ИМ, ЗА НАЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.23 секунди