изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:35 EEST
В Китай избухна корупционен скандал    
Китай

Секретарят на комунистическата партия в Шанхай беше уволнен за злоупотреби с пенсионни фондове, нелегални заеми и политическа протекция на криминално проявени. Проблемът с корупцията сред държавните и партийни ръководители в Китай е много сериозен, твърди агеция "Синхуа".



Чън Лиангю, партиен секретар на Китайската комунистическа партия в Шанхай, беше уволнен заради обвинения в корупция. Лиангю беше разследван за злоупотреби с градските пенсионни фондове, предаде агенция "Синхуа".

Финансовият скандал може да се превърне в най-мащабното събитие от подобен характер след началото на икономическите реформи в Китай през 70-те години на XX в. Чън Лиангю е освободен и от мястото си в Политбюро на комунистическата партия.

Правителственото разследване откри злоупотреби с поне една трета от възлизащия на 1.2 милиарда долара пенсионен фонд. Голяма част от него са използвани за нелегални заеми и инвестиции в недвижимо имущество. 60-годишният партиен секретар е обвинен в облагодетелстване на свои близки и роднини и в осигуряване на политически чадър над хора, „които сериозно са нарушавали дисциплината и закона“.

Обвиненията станаха публично достояние през юли и станаха причина за уволнението на няколко висши партийни функционери и видни бизнесмени. Съмненията за политическото бъдеще на Лиангю се появиха през август, когато бившият му секретар Цин Ю беше свален от поста губернатор на окръг в Шанхай.

Чън Лиангю е най-висшият партиен ръководител, който е уволнен, след като през 2002 г. президента Ху Дзинтао стана генерален секретар на комунистическата партия. Уволнението на Лиангю предшества важния партиен конгрес в края на годината, на който се очаква Дзинтао да се справи с вътрешната опозиция. Шанхай беше считан за крепост на предшественика на Ху Дзинтао Цзян Цзъмин.

Проблемът с корупцията сред държавните служители в Китай е много сериозен. Много често нископлатените партийни и държавни чиновници искат пари и услуги дори за вършене на рутинна работа. Корупцията обаче е масова и сред партийната върхушка. Заместник-кметът на Пекин Лю Жихуа беше уволнен през юни след обвинения в корупция и морално разложение. Той ръководеше строителните проекти за предстоящата олимпиада в града през 2008 г.

В края на юни Уанг Шоуйе, заместник-командир на китайския флот, беше уволнен за вземане на подкупи. Според официалната информация по случая, дейността му е разкрита от млада жена, която е признала и за интимни връзки с него. През 2005 г. китайските власти разследваха около 8500 правителствени лица за корупция. Около 2000 от тях впоследствие бяха подведени под отговорност.

http://news.bulgarianpost.com

 


Сходни връзки

В Китай избухна корупционен скандал | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди