изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-26 @ 03:28 EEST
Влизаме в ЕС с най-суровите условия в историята на разширяването    
Европейски съюз
 • Започват обсъжданията на членството ни в ЕС
 • Наши съграждани лобират за бъдещите имигранти на Острова 
 • Кунева оптимист: Влизаме в ЕС по най-добрия начин


 • Европейската комисия се готви да обяви, че България и Румъния могат да се присъединят към Европейския съюз през януари, но в проекта за мониторинговия доклад се предвиждат предпазни клаузи, ако двете страни не извършат незабавно съдебни и административни реформи.

  Това пише в интернет изданието си EUobserver, цитирано от БТА.
  В статията се цитира част от проекта за доклада, който ще бъде публикуван на 26 септември, според която областите в България, предизвикващи загриженост, са съдебната система, борбата с корупцията, организираната престъпност и прането на пари, както и непригодната система за усвояване на милионите евро за земеделието, които предстоят да бъдат отпуснати с присъединяването на страната в ЕС.

  Ограничен напредък е постигнат в реформирането на съдебната система, малко са конкретните примери за разследване и обвинения в корупция по високите етажи на властта. България трябва да започне професионални и безпристрастни разследвания на твърденията за корупция по високите етажи и да приеме промени в Конституцията, с които да се премахнат всякакви двусмислия за независимостта и отчетността на съдебната система.

  Румъния пък трябва да продължи борбата с корупцията и да направи съдебната система по-прозрачна и по-ефикасна.
  Има реална опасност Букурещ да не е в състояние да усвои земеделските субсидии, се посочва в проекта, цитиран от EUobserver.
  От друга страна обаче за Румъния има похвали - заради напредъка в редица области през последните три месеца като регионалната политика и конкурентноспособността на вътрешния пазар след присъединяването към ЕС.

  За България и Румъния ще има и няколко вида предпазни мерки, ако не преодолеят изоставането - в правосъдието и вътрешните работи, вътрешния пазар и икономиката, но също във ветеринарния контрол, сигурността на храните и усвояването на европейските финансови средства.

  В проекта се казва, че двете страни, с които членовете на ЕС ще станат 27, ще бъдат по-стриктно наблюдавани, отколкото предишните новоприети държави.

  И Румъния, и България ще подлежат на мониторингови доклади на всеки шест месеца, докато се справят с проблемните области - шест за България и четири за Румъния.
  Първият мониторингов доклад след присъединяването ще бъде представен през март догодина.

  Проектът за доклада не съдържа заключения и в него могат да бъдат внесени промени. Той ще бъде обсъден от Еврокомисията в пълен състав във вторник, преди да бъде публикуван и представен пред Европейския парламент, добавя EUobserver.

  От своя страна Асошиейтед прес коментира, че въпреки че членството на България и Румъния няма да бъде отложено, двете страни няма да имат повод да празнуват, тъй като условията за приемането им са най-сурови в историята на разширяването. Социологически анкети показват, че според повечето европейци разширяването на ЕС е добър начин за обединение на континента.
  Но те имат резерви към някои от кандидатките, конкретно към Турция.
  48% от европейците са против членство на Турция, сочи анкетата на Евробарометър от юли. Най-много са противниците на турско членство в Австрия - 81%, следвани от Германия и Люксембург - по 69%, добавят от Асошиейтед прес.

  И лондонският "Таймс" е посветил статия на присъединяването на България и Румъния, като също говори за нагласите на европейците към бъдещото разширяване на съюза.

  Повечето страни от ЕС са ужасени от корупцията, злоупотребите и престъпността, шестващи в политическия живот на Румъния и България, и виждат в бъдеще само неприятности, ако двете бедни балкански страни внесат в съюза културата на корупцията, пише „Таймс".

  Възможността за отлагане на членството имаше значителна подкрепа, но то би предизвикало негативни нагласи в Букурещ и София.
  Предложената заплаха за замразяване на финансовите средства е небивала, но тя трябва да бъде приета много сериозно от двете страни, отбелязва лондонското издание.

  От" Таймс" не отричат, че двете страни кандидатки, в една от които  - България - взимането на рушвети от полицаите е обикновена практика, са увеличили драстично опитите да се справят с корупцията.

  Но видимите усилия за борба с корупцията досега не са отвели зад решетките нито един висш служител, коментира лондонското издание.
  Брюксел се безпокои, че тази дейност има за цел да впечатли служителите на ЕС, но в България няма кой знае каква политическа воля да се изкорени културата на рушветите или да се обуздаят мафиотските групи, които биха се възползвали от новите свободи в ЕС.
  Има опасения, че след присъединяването двете страни няма да имат стимул да продължат тази трудна кампания, заключава „Таймс".

  http://news.ibox.bg

   


  Сходни връзки

  Влизаме в ЕС с най-суровите условия в историята на разширяването | 0 брой коментари | Регистрация
  Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

  Stats
   Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
   Всички права запазени.
  Powered By Geeklog 
  Страницата е генерирана за 0.09 секунди