изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:57 EEST
Опасност от две предпазни клаузи; шест мерки за борба с бандитите; критичен доклад    
Европейски съюзДо вчера следобед преобладаващото очакване в средите на европейските депутати и наблюдателите беше свързано по-скоро с положителен доклад.

„Дарик радио” обаче се запозна с окончателния вариант на документа, в който липсват само препоръките, които Оли Рен ще направи в пленарната зала в 16 часа българско време. Това, което заслужава особено внимание, освен критиките в доклада, е напомнянето, че в Договора за присъединяване на България и Румъния, подписан миналата година в Люксембург, има три типа предпазни клаузи: икономическа, по отношение на вътрешния пазар и предпазна клауза, която засяга правосъдието и вътрешните работи.

В документа изрично е уточнено, че последните две могат да бъдат задействани преди присъединяването на страната в ЕС, което означава, че България все още не е избегнала опасността от налагане на предпазни клаузи преди 1 януари 2007 година.

По информация на „Дарик радио”, Комисията ще постави на България шест задачи, които трябва да бъдат изпълнени с цел избягване на предпазна клауза за „Правосъдие и вътрешен ред”.

Като цяло, докладът е най-критичен по отношение на реформите в съдебната система. Доказателство затова е първото изречение в документа, което гласи:

„България постигна ограничен напредък по отношение на реформите в съдебната си система”.

Като отчита малкото конкретни случаи на започване на разследване и наказателно преследване, Европейската комисия подчертава, че дребната корупция продължава да е проблем, особено в сферите на:

„образованието, здравеопазването и данъчните органи, които събират таксите по границите”

По отношение на прането на пари, докладът, с който Дарик радио разполага, подчертава, че прилагането на иначе синхронизираното законодателство е ограничено и все още липсват съдебни преследвания за „пране на пари”.

Европейската комисия съобщава, че броят на успешно осъдените лица, свързани с организираната престъпност е все още нисък.

„Все още сътрудничеството между органите за борба с организираната престъпност е недостатъчно”, пише в документа.

Що се отнася до глава „Земеделие”, докладът предупреждава, че няма достатъчно време за създаването на Система за идентификация на земята, която е част от цялостната Интегрирана система за администрация и контрол въз основа на която земеделските стопани ще получават директните помощи от Европейския съюз. Ето защо съществува риска Интегрираната система за администрация и контрол да не функционира правилно до датата на приемане на България.

„По-нататъшен прогрес е нужен по отношение на социалното включване, социалния диалог, публичното здравеопазване, застраховането на автомобилите, ядрената безопасност, финансовото управление и контрол на средствата, които ще постъпят от структурните фондове”, се посочва в доклада.

Брюксел подчертава, че след приемането на България, Комисията ще предприеме необходимите превантивни и коригиращи действия, свързани с всеки дефект, който спъва правилното функциониране на Европейските политики. Тези действия включват: предпазни клаузи и финансови корекции на средствата от европейските фондове.

Според доклада, Европейската комисия ще изиска от България и Румъния да докладват редовно за напредъка по отношение на шест цели, които ще бъдат формулирани този следобед.

По информация на „Дарик” те са следните:

1. България трябва да извърши конституционни промени, които да заличат всякакво двусмислие по отношение на независимостта и подотчетността на съдебната система.

2. Трябва да бъде осигурен по-прозрачен и надежден съдебен процес, чрез приемането и прилагането на нов закон за съдебната власт и нов гражданско-процесуален кодекс.

3. Трябва да продължат реформите в съдебните и правораздавателните органи с цел повишаване на професионализма, отговорността и експедитивността им.

4. България трябва да води и докладва за професионални, обективни разследвания срещу заподозрени за корупция на високо ниво.

5. Трябва да бъдат предприети по-нататъшни мерки за борба и превенция на корупцията, особено по границите и местната власт.

6. Трябва да бъде приложена стратегия за борба с организираната престъпност, с акцент върху сериозните престъпления, прането на пари и конфискация на незаконно придобито имущество.

България и Румъния ще трябва да докладват подробно за изпълнението на тези задачи през шест месеца. Първият доклад трябва да бъде готов до 31 март 2007 година. Комисията ще инициира експертни мисии, които да правят преглед на напредъка и да дават насоки за по-нататъшни реформи. След това, Европейската комисия ще докладва на Европейския парламент и на Европейския съвет през месец юни за прогреса на България и Румъния. Този механизъм ще продължи да работи докато посочените цели не бъдат постигнати.

Разбира се, публикуваме тази информация с уговорката, че все още „Дарик радио” не е запознато с окончателните препоръки и заключения на ЕК, който ще станат ясни директно от Оли Рен, точно в 16 часа българско време.

 


Сходни връзки

Опасност от две предпазни клаузи; шест мерки за борба с бандитите; критичен доклад | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди