изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-01-25 @ 01:29 EET
Имаме повод за радост, защото на 1 януари 2007 година ще бъдем пълноправен член на ЕС    
Европейски съюзСтрасбург. Мониторинговият доклад потвърждава дата 1 януари 2007 година за членството на България и Румъния в Европейския съюз (ЕС) и не се прилага отлагателната клауза. Освен това не се прилага нито една от защитните мерки, предвидени за всички присъединяващи се страни от петото разширяване, т.е. в областта на икономическата политика, на вътрешния пазар, на правосъдието и вътрешните работи.

Това заяви пред Агенция “Фокус” депутатът от Коалиция за България и евронаблюдател в Европейския парламент Атанас Папаризов.
“Имаме повод за радост, защото ще бъдем пълноправни членове на ЕС от 1 януари 2007 година и ще можем да използваме възможностите на членството, за да работим за по-доброто качество на живот на всички български граждани”, подчерта евронаблюдателят.
“За България препоръките са свързани преди всичко с правосъдната система, с борбата с корупцията и организираната престъпност, довършване докрай на реформата в съдебната система, свързани са с тази внесена преди два дни поправка в Конституцията”, посочи Папаризов. Той обясни, че за Румъния препоръките на Европейската комисия били предимно по отношение на земеделието, на финансовия контрол. “Но в крайна сметка е важно, че препоръките към нас са обективни и правителството, и парламента, и всички български граждани сме заинтересовани тези препоръки да се изпълнят, за да живеем в една държава с прозрачно и бързо правосъдие и с правила, които се спазват от всички”, каза още Папаризов.
“Що се отнася до това, че договорът, както добре знаете, предвижда тези мерки да се приложат или преди влизането, или в течение на три години от присъединяването, то очевидно, за да може Европейската комисия да прецени дали България и Румъния изпълняват своите задължения, се предлага механизъм за сътрудничество и оценка на усилията на двете страни в тези области”, допълни Папаризов. Той посочи, че това според него, е една напълно нормална процедура, след като не се въвеждат предпазни клаузи преди присъединяването или не се предлага те да се въведат от датата на присъединяването.
Мартина БОЗУКОВА

Антония Първанова: С малки изключения препоръките в доклада на ЕК са еднакви за България и Румъния
26 септември 2006 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Ако направим паралел между България и Румъния, в доклада на Европейската комисия повечето препоръки са еднакви за двете страни. Има и някои различни. Това заяви за Агенция "Фокус" Антония Първанова, народен представител от НДСВ и наблюдател в Европейския парламент.
По отношение на интегрираната система за администрация и контрол по глава “Земеделие” и за двете страни се изисква да има строг контрол и отчетност, да са ясни механизмите, по които ще се взимат бъдещите решения и ще се използват средствата. Друга основна забележка в доклада, отбелязана отново и за двете страни, е във връзка с контрола за животинските продукти. По отношение на сигурността на храните и за двете страни се отчита адекватно набиране на информация и адекватни системи за обработка на мъртви животни и на продукти от такива. Изискват се обаче специфични мерки за млечния сектор и качеството на суровото мляко, посочи Антония Първанова.
“В областта на съдебната система и корупцията почти с едни и същи думи за двете страни в доклада се отбелязват три основни групи проблеми. Едната е прозрачност и ефикасност на съдебния процес. Другата група касае професионалните разследвания по отношение корупцията на високи нива. Друга обща и за двете страни препоръка, е тази за борба с корупцията в местната власт”, посочи народната представителка.
На България се препоръчват конституционни поправки по отношение изчистване на двусмислеността във връзка с отчетността и независимостта на съдебната система. Различна за България е също препоръката за бобра с организираната престъпност и прането на пари. Тези забележки не са валидни за Румъния. Към нея обаче има други забележки. Сходни препоръки в доклада има и по отношение на контрола при използването на кохезионните фондове. На Румъния се препоръчва контрол и ефективност на системата на събирането на ДДС. За нас тази препоръка не е валидна, но имаме друга. Тя е във връзка с това, че страната ни не отговаря на сигурността на авиополетите, операционната система и лицензирането на самолетите и екипажите. Това се отчита като несъответствие на България и ако не бъде приведено в съответствие ще доведе до забрана български превозвачи да се движат в пространството на Европейския съюз, каза още Антония Първанова.
Маргарита КОЛЕВА
 
Дейността на правителството ще бъде подложена на абсолютен контрол от страна на Европейската комисия, заяви Стефан Софиянски
26 септември 2006 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Докладът на Европейската комисия е изключително критичен, но датата 1 януари 2007 г. ще бъде спазена. Това заяви пред Агенция “Фокус” Стефан Софиянски, наблюдател в Европейския парламент.
“Управляващите нямат основания за допълнително самочувствие, напротив на тях буквално им се слага европейски борд, абсолютен контрол върху дейността на правителството”, коментира той.
Доминиращото в доклада, е че страната ни ще бъде подложена на допълнителен шестмесечен мониторинг, започващ от сега, след което в пленарната зала на Европейския парламент отново ще бъде обсъждан българският напредък. Коментаторите и колегите на Софиянски казвали, че подобни клаузи не са налагани досега и че “това е най-тежкото влизане”.
Лидерът на ССД е притеснен от прибавените изисквания за борбата срещу организираната престъпност и промените в съдебната система. В доклада има много остра критика за санитарния контрол, хигиенните изисквания и качеството на българските храни - най-вече месото. Има критики за усвояването на фондовете, вътрешния пазар и граничните пунктове като източник на корупция.
Орязването на бюджета е една от възможните санкции. Подчертано е, че финансиране ще има само срещу проектна готовност. Твърде възможно е да бъде ограничен износът на стоки, а “за нас това е най важното”, посочи Софиянски.
Степан ХИНДЛИЯН

 


Сходни връзки

Имаме повод за радост, защото на 1 януари 2007 година ще бъдем пълноправен член на ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди