изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:08 EEST
БЪЛГАРИЯ ВЛИЗА В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ НА 1.01.2007 г. С "ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ..."    
Европейски съюз

Специално за добруджанци от Страсбург за НДТ предаде Сабина Дукова

Тук, в Европейския парламент в Страсбург, цари празнично настроение.  Навсякъде щъкат усмихнати хора. Поздравяват се. Правят си снимки за спомен. Българите и румънците сме на особена почит. Колеги правят срещи за първите си коментари. Малко по-късно пресконференция ще даде и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу. 



Най-после очакванията на мнозинството българи и особено на по-младото поколение, се сбъднаха - България влиза в Европейския съюз като пълноправен член без предпазни клаузи на 1 януари 2007 година. Същото се отнася и до северната ни съседка Румъния, което на практика означава, че добруджанци отново ще имат обща съдба и няма да бъдат разделени от изкуствени държавни граници, въпреки националните си различия.
Както е прието, историческата вест поднесе Жозе Барозу в стъпителната си реч пред парламента. Той каза, че Европейската комисия ще гарантира пред ЕС, че България и Румъния ще изпълнят задълженията си. Председателят на ЕК подчерта, че очаква успешен завършек на реформата в съдебната система и в борбата срещу организираната престъпност и корупцията. С цялата си строгост той заяви, че ЕК си запазва правото да наложи предвидените в договора за пресъединяване към ЕС предпазни клаузи.
С особен интерес, донякъде и с висока доза притеснение, бе посрещнато представянето на мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България и Румъния по пътя им към пълноправното членство в ЕС от Оли Рен, европейски комисар по въпросите на разширяването на ЕС. Той  каза, че България е постигнала голям напредък в отговор на поставените от ЕС условия през май. Кратко и ясно бе посочено какво още очакват от нас стрените-членки на ЕС и че е изработен механизъм да се подпомогнат Българи и Румъния да подготвят докладите си по завършване на реформите, които те са задължени да направят пред Европарламента в края на март 2007 г. Той повтори Барозу, че в случай, че поставените задачи не бъдат изпъленни, Европейската комисия няма да поколебае да приложи предвидените в Договора за присъединяване предпазни клаузи. Дължа да добавя, че особено строги изисквания се поставят към земеделието и хранителната промишленост. Споделено бе, че ЕК обеща на данъкоплатците от Европейския съюз, че строго ще следи изразходването на техните пари за подпомагане на земеделието в България и Румъния.
Особен интерес за групата български журналисти представляваха и изявленията на председателите на различните парламентарни групи в Европарламента. Паула Лехтомааки от Финландия, която председателства в момента ЕС, благодари на народите на България и Румъния и ръководствата на двете държави за усилията, които са положили, за да изпълнят изискванията на ЕС. На нас, българите, най-много ни допадна изявлението на лидера на Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) в Европейския парламент Греъм Уотсън, който сподели признание за усилията за Меглена Кунева и поетично сравни историческия за България и Румъния момент с най-обичания от българите химн - "Върви, народе възродени, към светли бъднини върви!" Единствено лидерът на Обединена европейска левица - Северна зелена левица, Ерик Майер заяве несъгласие за петото разширяване на Европейски съюз и определи ставащото като едно продължение на лицемерието на Европейския парламент, преди това било факт и при приемането в ЕС на бившите социалистически страни Унгария, Полша, Чехия и т.н. Според него това щяло да повлияе негативно на развитие на ЕС преди да бъдат извършени отдавна заявяваните реформи в съюза.
Останах с приятното впечатление, че лидерите на парламентарните групи приемат открито България и Румъния в ЕС с убеждението, че той така ще стане по-стабилен, по-силен и утвърждаващ една нова цивилизация.
Нормално е да си зададем в този щастлив момент и въпроса за новите тежести, които предстоят пред обикновения българини с влизането на Отечеството ни в Европейския съюз. Не бива да се заблуждаваме, че те леко ще бъдат понесени, основно от по-възрастните хора. Убедена съм обаче, че един по-добър и достоен живот са пред младите хора и поколението на средна възраст, пред деца и внуци - най-после, сред продължаващи близо 20 години разруха, хаос, ограбване, позволявам си да кажа - дори и безправие за мнозина и ненаказуемост за самоопределящи се от известно време за политически елит хора, се задават ред и сигурност, далеч в по-висока степен сигурност и огромни възможности за предприемчиви и умните хора.
Макар и със свито донякъде сърце и с известно притеснение от задаващото се, нека се радваме на реалната перспектива за едно нормално, "бяло" развитие на България, на тези, които останахме в България, носещи тежестите на прехода.
 


Сходни връзки

БЪЛГАРИЯ ВЛИЗА В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ НА 1.01.2007 г. С "ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ..." | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди