изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:20 EET
Банкерката Петя Славова купи палата на Самоковеца за 4 млн. лв.    
Общество
Прокурорът по делото срещу вдовицата на Константин Димитров подаде оставка след разговор на четири очи с Велчев


Смятаната за една от най-богатите жени в България - банкерката Петя Славова, е купила луксозния хотел на застреляния в Амстердам Константин Димитров-Самоковеца.

Вдовицата Ангелина Димитрова е продала незавършения "Константин Палас" в Боровец, върху който ще бъде наложен запор, пише "Новинар".

В началото на септември имотът е купен от "Феста холдинг", където Славова е председател на Съвета на директорите.

Тя е и шеф на Надзорния съвет на Инвестбанк. Банкерката е наследила и ипотеката върху хотела, която обаче е направена именно в Инвестбанк.

Славова бе обявена за бизнесдама за 2003 г., от известно време притежава и четиризвезден хотел в София, част от испанска верига, както и хотели по морето. Наскоро "Стандарт" писа, че строи хотел в Персийския залив. (Вж. интервю с Петя Славова в сп. "Ева").

Банкерката е наследила и ипотеката върху хотела, която обаче е направена именно в Инвестбанк.

Преди ден от правителствената комисия, която разследва престъпно придобити имоти, съобщиха, че

едно от първите дела за конфискация

ще бъде за наследството на Самоковеца. Според новия закон за отнемане на имущество няма никакво значение колко пъти е препродаден един имот и кой е новият му собственик, той пак получава запор, обясниха от прокуратурата.

Когато има възбрана, с имуществото не може да се оперира. След като комисията предаде материалите по разследването си в съда, магистратите трябва да решат дали да конфискуват хотела в полза на държавата. Ако "Константин палас" бъде отнет, Петя Славова ще може да потърси от Ангелина Димитрова по съдебен път обезщетение заради сделката, коментираха юристи.

Когато имотът беше купен, върху него нямаше никакъв запор, заяви Славова. Тя каза, че не знае за разследването на комисията и не може да коментира.

Имаше възбрана заради неплатени данъци, но те бяха погасени, каза още банкерката. Именно заради данъчния акт Димитрова е ипотекирала хотела и с парите е платила задълженията си.

Славова обясни, че не е запозната с идеята на държавата да конфискува имотите на Самоковеца. Според нея тя не е взела хотел, а незавършен строеж.

Освен това го

купила не от вдовицата, а от фирма на Косьо Самоковеца,

обяснява "Стандарт". По думите на Славова документите за имота са минали през нотариус и всичко е изрядно.

Хотелът е продаден за 4 млн. лева, поясни адвокатката на Ангелина Димитрова - Цецка Вътова.

"Константин палас" така и не започна да работи след смъртта на Самоковеца през 2003 г. Заради строежа и повредения водопровод обаче почивната станция до него, която е на МВР, не можеше да се ползва година и половина.

Преди месец срещу вдовицата беше повдигнато обвинение за пране на пари от контрабанда. Според разследването контрабандата е осъществена в периода 2000-2001 г., а прането на парите от нея - след 2002 г. Димитрова, която официално е безработна, е разследвана за 600 000 паунда, които са вложени в недвижимо имущество, както и за 2 млн. евро, внесени в сметки в лондонски банки.

Веднага след като стана ясна сделката,

обвинител номер едно извика днес в кабинета си прокурора

от Софийската окръжна прокуратура Пламен Марков, който работи по делото за пране на пари срещу Димитрова. Малко след това Марков подаде оставка.

Той е направил много сериозен пропуск по делото, като е допуснато да бъде продаден хотелът, бивша собственост на Константин Димитров в курортния комплекс "Боровец" - "Константин Палас", каза Велчев. Според него е абсолютно недопустимо да се правят такива грешки. Това не било умишлена постъпка, а продукт на реактивния стил на работа в прокуратурата досега.

Крайно време е всички да разберат, че отговорността тежи върху прокуратурата, допълни още главният прокурор.

По делото има назначен нов прокурор и ще има нов план на следствените действия, заяви още той.

Вътрешният министър Румен Петков коментира пред Би Ти Ви, че за него подобна продажба е неприемлива и че този случай е потресаващ. Той увери, че започва масирана проверка в курортите. Това не означавало, че държавата не стои твърдо зад най-динамично развиващия се сектор в икономика ни - туристическия.

"Много се говори, че в туристическия сектор се изпират пари, но това не трябва да бъде драматизирано от сектора. Важно е да убедим себе си и нашите партньори, че този сектор се развива с цената на усилията на българските и чуждите инвеститори и с цената на една почтена политика", добави Петков. Той обаче призна, че тази необходима проверка е закъсняла.

 

 

Банкерката   

 

Вдовицата

 

http://news.netinfo.bg

 

 


Сходни връзки

Банкерката Петя Славова купи палата на Самоковеца за 4 млн. лв. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди