изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 20:33 EEST
МАТЕМАТИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА СЕ СЪБРАХА В ДОБРИЧ    
ОбразованиеОт събота Добрич е домакин на поредната среща на директорите на математическите гимназии от цялата страна. Гост на семинара, организиран от Природо-математическата гимназия в Добрич "Иван Вазов" и Съюза на математиците в България, бе зам.-министърът на образованието Кирчо Атанасов.

Сред темите, които в рамките на три дни ще нищят специалистите в точната наука, е и новият закон за народна просвета. Пред журналисти К. Атанасов заяви, че това е най-старият закон - от 1991 г. и по него има "твърде много кръпки". "Нужно е да се направи нов закон и то най-късно до декември, предвид членството на страната ни в Евросъюза" - добави още зам.-министърът. Той изрази надежда, че чрез новия закон за народна просвета ще бъдат регламентирани задълженията и правата в сферата на образованието, че няма да се налага написването на множество подномративни актове. Образователният зам.-министър заяви още пред журналисти, че тази година още по-масово ще бъдат изпробвани тестовете за кандидатстване. Той добави, че в министерството има специален център по координация на тестовете, който проучва европейския и световен опит в тази посока, като целта в разработката на тестовете е да се разкрият уменията на децата и техните знания. На въпрос може ли математиката да бъде първи час, предвид, че министърът на здравеопазването Гайдарски бе заявил, че не може трудни предмети да бъдат провеждани в първите часове, К. Атанасов каза: "В зависимост от спецификата на училището, всеки педагогически съвет има право да определя степента на сложност на предметите. В някои училища това може да е математиката, но в други - историята. Според закона за здравеопазването програмата трябва да бъде направена така в училищата, че да няма часове от висока степен на сложност в първите часове".
На въпрос какво става с уволнения директор на математическа гимназия в столицата зам.-министърът заяви, че той е добър специалист и със сигурност ще си намери работа. "Естествено е да иска да събере повече пари за различни други неща в училището, но все пак трябва да се спазват правилата" - коментира зам.-министър Кирчо Атанасов.
 


Сходни връзки

МАТЕМАТИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА СЕ СЪБРАХА В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди