изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:59 EET
ЗАРАДИ СПРЕНИ ЛЕКАРСТВА РОДИТЕЛИ СТАВАТ КОНТРАБАНДИСТИ    
ЗдравеЗаради спрени лекарства Министерството на здравеопазването насила прави контрабандисти родители на деца с увреждания, алармираха майки от Сдружението "Света Мина" в Добрич. Става въпрос за животоспасяващите лекарства фризиум, синактен и клережил, които са в групата на лекарства, неразрешени за употреба в Република България. Те фигурират в Наредба 2 на МЗ от 2001 година.

 Защо са забранени, никой от чиновниците не дава смислен отговор. В същото време неврологичните заболявания и някои видове епилепсии изобщо не се повлияват от разрешените им български заместители и лекарите от Детската неврологична клиника изписват фризиум, синактен и клережил, като предупреждават родителите, че могат да си ги внесат контрабандно само от чужбина. Тези лекарства се започват и се спират по схема и ако се спрат, може да се стигне до фатален гърч. Ако пък се използва български заместител докато се набави ново количество таблетки от чужбина, състоянието на детето се влошава и то изостава от развитието си, обяснява Йорданка Ангелова, майка на 3-годишния Мартин, който страда от епилепсия. Миналата година на митницата са й конфискували 4 опаковки фризиум. Средната му цена в Германия е около 60-70 евро. Оказало се, че за да си прибере контрабандно внесеното лекарство, майката трябвало да плати общо 600 евро. Тя се отказала и го зарязала на митницата.

Каква е схемата за нелегален внос на животоспасяващите за децата с увреждания медикаменти от Европа, където те са разрешени и се продават навсякъде? Първо се издирват познати в чужбина. След това на съответния език се превежда епикризата на детето и тя се изпраща. После пък се намира невролог, който от чисто съчувствие изписва необходимото лекарство на свой пациент, който отива, купува го и го предава на посредника. Как се внася то в България, майките крият.

Възмутени обаче от факта, че животоспасяващите лекарства за децата им трудно се намират, а училищата са пълни с наркотици, майките от "Света Мина" решили да си потърсят правото от органите, отговарящи за живота на нацията. Посетили Районния център по здравеопазване в Добрич, където изложили проблема. Оттам им казали, че са необходими общо 5 протокола: от клиниката, където е лекувано детето, от Агенцията по лекарствата, и т.н., тоест, никой не е наясно в кой ден от годината ще се получи това лекарство. Майките решили да ударят направо в целта и изпратили на 15 август писмо до МЗ. Отговорил им главният секретар на министерството доц. Красимир Гигов. От протоколния му отговор става ясно, че този проблем се решава с Наредба 2 - за неразрешените лекарства. От РЦЗ обаче твърдят, че тези лекарства са по Наредбата за наркотични вещества. И в крайна сметка майките отново прибягват към контрабандата.

Искаме тези лекарства да се дават със зелена рецепта и да можем всеки момент да си ги купуваме, ако трябва от специализирана аптека, настояват родителите на децата с увреждания в Добрич. Друг е въпросът, че и някои фирми внасят тези лекарства контрабандно, но извиват ръцете на нещастните родители. Синактенът се използва за подобряване развитието на мозъка при болестта Синдром на Уест. Лекарството е щвейцарско и 10 ампули в чужбина струват 150-200 евро. В България обаче може да се намерят фирми, които предлагат същото количество за 450-500 евро. НДТ

 


Сходни връзки

ЗАРАДИ СПРЕНИ ЛЕКАРСТВА РОДИТЕЛИ СТАВАТ КОНТРАБАНДИСТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди