изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:35 EEST
Опозицията спечели парламентарните избори в Австрия    
По света

Опозиционната Социалдемократическа партия спечели изненадваща победа на парламентарните избори в страната. Партията получи 36.7% от гласовете, докато управляващата Народна партия на канцлера Волфганг Шусел спечели 34.2%.



Още по време на обявяването на предварителните резултати канцлерът Шусел заяви, че за евентуална победа на партията му е нужно „малко чудо“. Следващият канцлер на Австрия вероятно ще бъде председателят на Социалдемократическата партия Алфред Гузенбауер.

На трето място застана крайнодясната Партия на свободата на Хайнц-Кристиян Щрахе, която получи 11% от гласовете, а Зелената партия на Александер ван дер Белен спечели 10%. Крайнодясната формация на основателя на Партията на свободата Йорг Хайдер „Съюз за бъдещето на Австрия“ също успя, макар и малко, да премине 4-процентната избирателна бариера. Хайдер основа партията си през 2005 г. след като серия скандали го принудиха да напусне Партията на свободата.

Предварителните проучвания сочеха, че Народната партия ще успее да спечели с малка преднина. Все още не са преброени около 400 000 гласа. Крайният изход от преброяването им ще повлияе най-вече върху резултата на „ Съюз за бъдещето на Австрия“ и на Зелената партия.

Очаква се предстоящите преговори за коалиционен кабинет да бъдат тежки и да отнемат много време. Много австрийци подкрепят формирането на коалиция между социалдемократи и консерватори, подобно на правителството в Германия. Друг възможен, но много малко вероятен вариант, е образуването на коалиция между Народната партия и двете крайнодесни формации. Партията на Волфганг Шусел обаче едва ли ще повтори съюза си с Партията на свободата от 2000 г.

Избирателната активност беше висока – 74.3%. В Австрия има около шест милиона избиратели, които гласуваха за 183-местния парламент.

Предварителни резултати от изборите в Австрия

Социалдемократическа партия – 35.7%, 68 депутатски места

Народна партия – 34.2%, 66 депутатски места

Партия на свободата – 11.2%, 21 депутатски места

Зелена партия – 10.4%, 20 депутатски места

Съюз за бъдещето на Австрия – 4.2%, 8 депутатски места.

Повече информация:

Официален сайт на Социалдемократическата партия

Официален сайт на Народната партия

Официален сайт на Партията на свободата

http://news.bulgarianpost.com

 


Сходни връзки

Опозицията спечели парламентарните избори в Австрия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди