изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:09 EEST
Нов грип ни атакува тази зима    
ЗдравеЗасега няма информация за начина на протичане на заразяването с грипния вирус Уисконсин. Това каза в предаването „Дарик Кафе” д-р Ангел Кунчев началник отдел „Противоепидемичен” в Министерството на здравеопазването и допълни:

"Вирусът от този щам е сравнително новооткрит, така че ние нямаме особени данни за начина за клинично протичане, но всяка година ситуацията е същата, тъй като грипният вирус е изменчив и всяка година различен щам има потенциал да предизвика епидемия.

Очаква се епидемичният вирус да е „А” Уисконсин, окрит 2005 година. Добавени са за по-голяма сигурност и щамовете Нова Калидония, който е познат. Той последните няколко години циркулираше по света. И един „Б” щам наречен Малайзия".

"Нито преболедуването, нито минала имунизация има някакво отношение, тъй като почти всеки път грипния щам, който предизвиква епидемия е нов, то това е и характерното за това заболяване, затова и ваксините се правят сезон за сезон, така че не можем да разчитаме на стар имунитет".

Колко ваксини ще се продават в аптеките тази година, някъде се споменаваше за три?
"Да, точно така. Те вече са познати на обществото общо взето от няколко години.това са вече известните Ваксигрип, Инфлувак, Инфлексал. Мисля, че две от тях вече са на пазара. Очаква се и третата да бъде пусната съвсем скоро, така че в най-удобния момент, октомври-ноември, хората да разполагат с тях".

http://www.dnesplus.bg

 


Сходни връзки

Нов грип ни атакува тази зима | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди