изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:44 EEST
Следователи от НСлС са привлекли като обвиняем за контрабанда Николай Методиев - Пилето    
НовиниСофия. Следователи при Националната следствена служба (НСлС) привлякоха като обвиняем Николай Методиев, по прякор Пилето, съобщиха от НСлС. Повдигнатите обвинения са за контрабанден внос на стоки за периода 2002 - 2003 година през ГКПП - Кулата и ГКПП - Калотина на обща стойност над 3,5 милиона щатски долара.

Престъплението е извършено в съучастие с митнически служители от двете ГКПП-та и водачи на товарни автомобили (ТИР). Контрабандният внос бе повод преди време да бъде поставено под въпрос членството на България в Международния съюз за автомобилен транспорт (IRU), припомнят от НСлС.
За обвиняемия Методиев от Софийски градски съд ще бъде поискана мярка за неотклонение "задържане под стража" в рамките на 72 часа. До момента срещу него има три висящи производства с аналогични обвинения, които са в съдебна фаза.
По делото са привлечени петима обвиняеми. Щетите за държавата възлизат на около 1,5 милиона щатски долара.

Агенция "Фокус" припомня:

Името на Николай Методиев-Пилето нашумя, след като на 27 декември 2002 г. в рамките на 15 минути избухват две бомби - една пред дома му в кв. "Симеоново" и една пред магазина на приятелката му на бул. "Витоша" в София.
Той е роден на 13 юли 1968 г. в Червен бряг.
Срещу него има следствено дело от 1998 г., когато през август той и брат му Ивайло, наричан Малкото пиле, са арестувани заради 11 тона контрабандно пилешко месо, задържано в Бургас. Според обвинението двамата внасяли ТИР-ове с бутчета от Гърция и Турция. Стоката продавали в страната, а съвместно с бургаски митничар оформяли документи за фиктивен износ към Русия и Украйна. Щетите за държавата се изчисляват на над 1 млрд. стари лева (1 млн. деноминирани лева). Малко по-късно двамата са освободени под парична гаранция. Следственото дело срещу тях се води задочно. Разследването приключва и стига до Районната прокуратура в Бургас. Делото многократно е отлагано. По него има и отвод на съдия. На 21 декември 205 г. състав на Бургаския районен съд оправдава Николай Методиев по това обвинение.
На 19 юли 2003 г. при акция на СДВР са заловени пет ТИР-а на Николай Методиев с китайски стоки, декларирани като изолационни материали, като целта на измамата е да се избегне плащането на около 250 000 лева мита. Контейнерите са хванати в момент на претоварване. За една нощ на 21 срещу 22 юли 2003 г. вместо заловените контрабандни китайски стоки, камионите се оказват пълни със строителни материали.
На 25 юли 2003 г. Николай Методиев-Пилето е арестуван и обвинен в тежко умишлено самоуправство, за това, че на 21 юли 2003 г. в района на с. Долни Богров е принудил двама полицаи да позволят пренатоварване на пет контейнера с контрабандни китайски стоки с изолационни материали.
На 20 декември 2003 г. приключва проверката, която трябва да установи дали митнически служители са помагали на Методиев. Виновните митничари Ангел Ангелов, Виолета Чанкова, Петър Такев, Първан Костадинов, Александър Йотов и Михаил Георгиев са уволнени дисциплинарно от директора на митническата агенция Асен Асенов, за това че са допуснали нарушения при документната обработка на петте ТИР-а.
На 21 юни 2004 г. Николай Методиев е изправен пред Софийски районен съд по делото за самоуправство. Според обвинието на 21 юли 2003 г. той заплашил сержантите Красимир Кръстев и Петко Петков и те го пуснали в охранявания от тях склад, за да подмени контрабандна стока. За делото са призовани общо 26 свидетели и шестима експерти, явяват се 24. Делото е отложено за 18 октомври, тъй като неговият защитник Илиян Василев е подал молба в деловодството на съда за отсрочване на делото, защото е ангажиран със защитата на бившия земеделски министър Васил Чичибаба по дело в Софийския градски съд.
 


Сходни връзки

Следователи от НСлС са привлекли като обвиняем за контрабанда Николай Методиев - Пилето | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди