изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:11 EEST
ПИСМОТО КАТО СРЕДСТВО ЗА ОБЩУВАНЕ НА ХОРА, РАЗДЕЛЕНИ ОТ ВРЕМЕ И РАЗСТОЯНИЕТО, НЕ ОСТАРЯВА    
Интервюта Пред "Нова добруджанска трибуна" дългогодишната пощальонка Миланка Костова, за която радостта в очите на получателите на писмо е най-голямото удовлетворение

 

Миланка Костова е родена на 19 август 1957 г. в с. Житница. Учи в ОУ "Христо Смирненски", а след това и в Първа гимназия в Добрич. Известно време работи като крояч. От 1991 г. е пощальонка и вече 15 години разнася на много добричлии и хубави, и лоши вести. Семейна е, има две дъщери и двама внука - Максим и Емануел.

 

- Какво Ви провокира да станете пощальонка?

- Трябваше да се започне нещо. Случайно ми се обадиха за свободното място. Започнах страхливо, защото работата има много отговорности, но постепенно ми хареса и останах. Попаднах в добър колектив, с добри началници. Подкрепяли са ме и в хубави, и в трудни моменти. Майка ми също беше пощальонка. С нея работихме две години, преди да излезе в пенсия. Петкана Червенкова ми беше първият началник, беше ми като майка. С нея съм споделяла всичко. Сегашният ми началник - г-жа Опълченова, е човек ерудиран, много изискващ, но и много даващ за службата.

- Как преминава един Ваш работен ден?

- Сутрин в 8 часа идва първата поща. Разпределяме писма, записи, вестници. След това ги подреждаме по маршрути. В 9 ч. идва втората поща от страната и чужбина. И нея сортираме. Описва се препоръчаната поща. След това напълваме чантата, тръгваме и разнасяме.

- Колко тежи чантата на един пощальон и колко домакинства обслужвате?

- Чантата не е под 7-8 кг, в някои дни тежи и много повече. Ако си в район с много жилищни блокове, обслужваш поне 2000 домакинства на ден.

- Какви пратки най-често се получават?

- Най-често се получават обикновени писма. Те се пускат в пощенските кутии, а препоръчаните се дават лично. Когато няма никой, се оставя известие. С него идват в Колетна служба. Там писмото се съхранява 20 дни.

- Как Ви посрещат, когато отивате да занесете писмо?

- Най-напред питат кой е, а като кажа "пощальонката", вече ме приемат по-спокойно. Явно хората ги е страх от измамници, които се представят за чиновници от различни служби.

С течение на годините хората започват да ни познават и в повечето случаи с радост ни посрещат. Още повече, че в тези времена децата и близките ни тръгнаха по чужбина да учат и да търсят препитание. За онези, които останаха тук да ги чакат, всяко писмо е огромна радост, а за нас - удоволствие, че я виждаме в очите им. В такава ситуация, като видиш кутията разбита, ти става съвестно и се качваш да им занесеш писмото. За тях е голяма радост, а за мен удовлетворение от работата.

Имало е случаи, когато чакат снимки на внуците си и като отида, канят ме и искат да ги покажат. Не можеш да откажеш, когато виждаш радостта им.

Имах случай, когато занесох препоръчано писмо от Франция на една госпожица. Излезе майка й и каза: "По-добре да не го беше носила. Дъщеря ми иска да се омъжи във Франция и това са документите, с които ще замине". Дъщерята излезе, подписа се и взе писмото. Мина около година, нося друго писмо и майката отново ме посреща, този път радостна, и казва: "Ела да те почерпя. Това са снимки на внучето. Дъщеря ми е щастливо омъжена във Франция". Те сега са тука и живеят при майката.

За нас писмото е писмо. Дали е важно, или маловажно - длъжни сме да го занесем.

- В епохата, в която съвременните технологии се използват все по-широко, не започнаха ли да се пишат по-малко писма?

- Напротив, все повече се увеличава кореспонденцията. Вярно, че и конкуренцията е голяма, но явно при нас е по-сигурно и по-евтино. 127 години след основаването на Всемирния пощенски съюз се стремим да поддържаме високо качество на услугите. Подобрява се механизацията на работните процеси и електронната обработка. През последните години поделението в Добрич има много добри резултати по отношение на приемане на писмовни и колетни пратки, експресни куриерски услуги, абонамент за вестници и списания.

Хората пишат писма. Изпращат мартеници. Има много открити картички за Нова година. Въпреки съществуващите модерни и бързи телекомуникации, писмото като средство за общуване на хора, разделени от време и разстоянието, не остарява.

- Колко са пощальоните в Добрич , познавате ли се и каква е връзката помежду ви?

- Пощальоните в Добрич са около 25. Познаваме се всички. В службата сме си свързани. Знаем улиците във всеки район. В личен план споделяме и хубави, и лоши неща. Отбелязваме заедно празниците. Няма повод, по който да не сме се събрали. Знаем рождените дни на децата и на мъжете си.

- След 15 години работа, чувствате ли Всемирния ден на пощите - 9 октомври, като личен празник и как ще го отбележите?

- Чувствам го като личен празник и винаги го чакам с нетърпение. През деня ще си работим като всеки друг път, а вечерта ще празнуваме. Професията пощальон на практика е не само професия, а и граждански дълг, който изпълняваме със съзнанието, че сме част от световната пощенска гилдия.

Разговаря Татяна ИВАНОВА

Снимки от личния архив на Миланка КОСТОВА

 


Сходни връзки

ПИСМОТО КАТО СРЕДСТВО ЗА ОБЩУВАНЕ НА ХОРА, РАЗДЕЛЕНИ ОТ ВРЕМЕ И РАЗСТОЯНИЕТО, НЕ ОСТАРЯВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди