изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:19 EET
Северна Корея извърши първия си подземен ядрен опит    
По светаСеверна Корея извърши първия си ядрен опит - три дни след като Съветът за сигурност на ООН предупреди Пхенян да се въздържи от тази стъпка. Ядреният опит е извършен със 100-процентов успех и без изтичане на радиация, се казва в официалното съобщение.

Подземният опит е извършен в 10.36 часа местно време на полигона Хвадери близо до град Килджу. Към тези данни държавната севернокорейска агенция добавя: “Ядреният опит е историческо събитие, което ще допринесе за мира и стабилността на Корейския полуостров и региона”.

Китай е бил информиран предварително и от своя страна е предупредил САЩ. Според южнокорейски сеизмолози, предизвиканият земен трус е с магнитуд 3.6 по скалата на Рихтер. Американски институт е измерил 4.2. Русия потвърди, че средствата за ядрен контрол са засекли изпитание, оценено като “сто процента подземен ядрен взрив”.

Ето и с какво е различен корейският опит:
Вече е ясно, че Северна Корея, макар и непоканена, успя да се нареди в елитния клуб на ядрените държави. Както е известно официално признатите му членове са пет - САЩ, Русия, Франция, Великобритания и Китай. Според Договора за неразпространение на ядрено оръжие, всяка страна, която създаде или придобие ядрена мощност след 1 януари 1967 година, се смята за нелегален член на ядрения клуб. Такива до днес бяха само Индия и Пакистан.

В ядрената надпревара има общо 2047 изпитания. САЩ правят първото в пустинята на Ню Мексико през 1945 година. С атаките срещу Хирошима и Нагасаки те стават единствената страна, хвърлила атомна бомба над вражеска територия. Водят класацията сред ядрените държави с 1032 опита пред бившия Съветски съюз, който е записал 715.

През 1996 година в ООН е приет Договор за пълна забрана, който трябва да сложи край на атомните изпитания в света. Непризнатите членки на ядрения клуб обаче не се съобразяват с официалния регламент. Индия и Пакистан правят ядрени опит през 1998 година.

Домогването на Северна Корея до ядрения клуб отдавна предизвиква опасения заради характера на режима в Пхенян. Данните са оскъдни, но специалистите смятат, че страната има слаб ядрен потенциал. Тревога обаче предизвиква вероятността за атака срещу Южан Корея, Япония и дори части на САЩ.

http://news.bnt.bg

 


Сходни връзки

Северна Корея извърши първия си подземен ядрен опит | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди