изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:08 EET
ОБЩИНА ДОБРИЧ ЗАЕМА ДОСТОЙНО МЯСТО СРЕД БЪЛГАРСКИТЕ ОБЩИНИ    
НовиниПо повод 12 октомври - Деня на българската община, пред НДТ кметът на Добрич Детелина Николова

- Г-жо Николова, какви са шансовете на българските общини за по-голяма самостоятелност след влизане на България в Европейския съюз?
- Съществуващите обществено-икономически условия, както и цялостната ориентация към европейските модели и ценности, ще изискват качествено ново поведение на общините, като структури с определящо значение за развитието на територии с различен икономически, географски и демографски потенциал. Българските общини ще бъдат основен бенефициент за усвояване на структурните и кохезионния фонд и в този смисъл трябва да насочим усилията си за подготовката на българските общини в процеса на присъединяване на България към ЕС. Трябва да се изгради административен капацитет, активно да се търси информация за промените, които произтичат от присъединяването към ЕС, както и да се изградят механизми за по-доброто усвояване на средствата от предприсъединителните фондове. Необходима е мащабна информационна кампания, насочена към жителите на всяка община. Нашите съграждани трябва да бъдат подготвени за конкретните ангажименти на България в присъединителния процес и да имат реални очаквания за предстоящото членство.  
- Има ли идея на местните избори през 2007 г. общинските съветници да се избират по райони и чрез това общините да се приближат още повече до проблемите на кварталите?   
- На предстоящата четвърта годишна среща на местните власти, която ще се проведе от днес до 14 октомври в курортния комплекс "Златни пясъци", ще се дискутира нов проект на Закона за местно самоуправление и местна администрация. Изработването на този закон е залегнало в стратегията за децентрализация на Министерски съвет, приета тази година. Направените досега предложения визират не само права, но и отговорности на общинските съветници. Избирателната система обаче не е дело само на общините, а на цялото общество. На този етап няма политическа готовност за промяна в избирателната система от пропорционалност към мажоритарност. Точно затова е необходим диалог в цялото общество. Аз съм убедена, че с мажоритарни избори отговорността на всеки общински съветник за решенията ще бъде още по-ефикасен процес.                  
 - Г-жо Николова, промени ли се общинската администрация за трите години от Вашето управление? Какви са Вашите пожелания за Деня на българската община?
- Общинската администрация е по-успешна, общинските служители непрекъснато се усъвършенстват, постигнати са успехи във всяка сфера на административното обслужване. Затова с гордост мога да заявя, че Община Добрич е носител на редица награди и отличия, които й отреждат достойно място сред българските общини. Аз съм убедена, че всички ние, приели местното самоуправление за свое житейско верую, имаме основание да твърдим, че изпълняваме обществената си роля и влагаме таланта и труда си за по-доброто бъдеще на нашия град. Предстоят ни много нови предизвикателства в процеса на присъединяване към Европейския съюз, но аз съм сигурна, че общинската администрация ще отговори адекватно и ще се справи с предстоящите трудности. Искам да благодаря на всички колеги, работещи в Община град Добрич, за професионализма, колегиалността и не на последно място - за личния им принос за промяната на нашия град!
Пожелавам на всички колеги здраве, лично щастие и нека удовлетвореността от постигнатото бъде залог за още по-успешна и по-гъвкава администрация на Община Добрич!
 


Сходни връзки

ОБЩИНА ДОБРИЧ ЗАЕМА ДОСТОЙНО МЯСТО СРЕД БЪЛГАРСКИТЕ ОБЩИНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди