изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:54 EET
Ромско меле в Пазарджик (ОБЗОР)    
Ред и сигурностПазарджик. Масово сбиване след битов скандал стана в ромския квартал на Пазарджик, предаде БНР. По първоначална информация е ставало дума за побой, в който са участвали около 400 души.


За Агенция “Фокус” от ОДП – Пазарджик съобщиха, че обстановката в ромския квартал е овладяна. Все още не е изяснен точният брой на участвалите в сбиването, но по информация на полицията не става дума за 400 души. Арестувани са няколко души, като все още не се знае кой е инициаторът на мелето.
В момента кварталът е под засилено полицейско присъствие. Участие в операцията са взели всички екипи на пазарджишката полиция, включително и почиващите, като са получили подкрепления от Жандармерията в Пловдив.
Двама са пострадали леко при сбиването в ромския квартал в Пазарджик, съобщиха за Агенция “Фокус” от Националния медицински координационен център. Те са били с леки контузни рани по главата и са обслужени на място.


Агенция “Фокус” припомня:

4 септември 2006 г., Асеновград
Двама съпрузи загиват при масово сбиване на роми в центъра на Асеновград. Около 13 часа близо до сградата на РПУ в града възниква скандал между десетина души от два враждуващи рода от ромски произход, който преминава в бой с бухалки, ножове и метални предмети. При сбиването умира 46-годишен мъж, а на път за болницата и неговата съпруга на 41 години.
Няколко дена преди това има пореден скандал между двата рода. В разправията се включват дузина мъже и след последвал побой е ранен 61-годишен мъж, който е откаран в болница, където по-късно почива.

22 август 2006 г., София
Шестима са ранени при масовото сбиване на Женския пазар. Четирима от пострадалите са настанени във ВМА, двама в “Пирогов”. Сбиването е между две големи групи мъже, въоръжени с метални пръти, бухалки и ножове. Конфликтът е в района кръчма “Чичовци”. Информация сочи, че сбиването е между две банди роми. В района на Женския пазар има засилено полицейско присъствие, издирват се и евентуални свидетели на инцидента. Няма пострадали случайни минувачи на пазара.

21 август 2006 г., Казанлък
Заради 100 лева неплатени лихви се разразява масов бой в ромския квартал “Казмера” в Казанлък. При сбиването е запалена къщата на 28-годишен жител на ромския квартал, а според очевидци в мелето е пострадала и полицейска кола. Баща и 17-годишният му син са настанени в хирургичното отделение на МБАЛ в града, с различни рани по главата и тялото, нанесени от вили, коси, метални тръби и стъклени бутилки. 20-годишен очевидец на побоя е със счупена ръка. Пострадал при масовото сбиване е и полицай от РПУ- Казанлък, който е повикан заедно с колеги на мястото на инцидента.
Причината за спора, превърнал се в меле, е 55-годишният Александър Бисеров /Азис Бангов/, който взел заем от 500 лева от братята лихвари от “Казмера” - Орхан и Фазлъ. Мъжът върнал главницата, но се бавел с лихвите. Лихварите на свой ред решили да потърсят дължимото си, заканвайки се да се саморазправят с длъжника и родата му.

14 август 2006 г., Монтана
Цигани предизвикват масово сбиване по време на общоселски събор в село Долно Белотинци. Инициатори на боя са 28-годишният П.Т. и 31-годишният В.С.

6 август 2006 г., Горна Оряховица
Полицаи от РПУ - Горна Оряховица потушават масово сбиване в квартал „Калкинец" в града. Свекърва и снаха от ромски произход се скарват. Свадата прераства в масов бой между роднини от двата рода. След броени минути пристигат две патрулки с полицаи. Полицаите се опитват да усмирят ромите, но те се нахвърлят върху тях. Униформените стрелят във въздуха, за да сплашат биячите.

3 август 2006 г., Димитровград
Около 100 роми оказват съпротива на полицията в Димитровград при опит да бъдат проверени три каруци. Органите на реда установяват, че в трите каруци в ЖК “Изгрев” са натоварени две железопътни релси, които са карани за предаване в изкупвателен пункт за цветни метали. По време на инцидента е ударен полицейски автомобил Опел Астра.

12 юли 2006 г., Павликени
Групата роми влизат в местно заведение, но поръчката им е отказана заради края на работното време. Последва скандал, в който приятели на сервитьорката пребиват закъснелите клиенти. На следващия ден роми и българи отново правят опит за саморазправа, но сбиването е предотвратено. Членове и на двете групи имат криминално минало. Бащата на пострадалото момче, който е местен ромски лидер, заплашва, че обявява война на българите. Според полицията обстановката е овладяна. От полицията допълват, че етнически конфликт няма.

3 юли 2006 г., София
Във виетнамските общежития в столичния квартал "Красна поляна” става сбиване, в което се включват повече от двеста цигани. Битка стартира малко преди полунощ. Повод е група от тридесетина цигани от близката улица "Суходолска", които нахлуват въоръжени в общежитието за бездомници. Ромите пребиват двама от обитателите пред очите на останалите. Наблюдавайки събитията, обитателите на общежитието, също цигани, се включват в среднощната схватка. По-късно се намесват още десетки обитатели от съседните виетнамски общежития. За минути на мястото на сбиването пристига дежурна патрулка. В "Пирогов" са настанени двама души в тежко състояние.

30 юни 2006 г., Брегово
Около 18 часа в двора на къщата си е пребит 44-годишният криминално проявен В.Т. Между собственика на жилището и група роми възниква скандал, който прераства в сбиване. По време на побоя са изпочупени 12 стъкла на прозорци на жилището. Пострадалият В.Т. е откаран в центъра за спешна помощ във Видин с контузии рани по тялото, главата и крайниците. След медицински преглед мъжът е освободен без опасност за живота.

24 юни 2006 г., Бургас
Осем души са ранени при сбиване между роми и българи на моста на бургаския плаж. Единият от пострадалите е с фрактура на черепа и е настанен в шоковата зала на бургаската болница. Сбиването започва в ранния следобед около моста, който разделя Северния и Централния плаж. Тримата дежурни спасители се опитват да разтърват биещите се роми и българи, но заради големия брой на участниците в сбиването са принудени да извикат полиция и линейки. Осем души са ранени в различна степен. Минути по-късно пристига линейка от близкия реанимационен пункт. Причината за побоя не е ясна.

10 юни 2006 г., Пловдив
Жена загива при сбиване между роми в пловдивския квартал “Столипиново”. Сбиването е между два цигански рода. Повод за кавгата е друг смъртен случай от началото на юни, когато мъж от едната фамилия не могъл да се разбере с други трима посетители на кафене, каква музика да слушат. След инцидента мъж е настанен с опасност за живота в интензивното отделение на Университетската болница в Пловдив. Други четирима са настанени с различни наранявания без опасност за живота.

24 май 2006 г., Долна баня
По време на абитуриентски бал в Долна баня се сбиват двама младежи от различни цигански рода. В тяхна подкрепа се намесват и роднини. На място веднага е изпратена дежурна оперативна група. По време на огледите се получава информация за прииждане към Долна баня на близки на пострадалите от гр. Самоков, гр. Ихтиман и гр. Костенец. Това налага изпращането на допълнително полицейски сили, групата за “Бързо реагиране” и "Жандармерията". Вследствие на бързите оперативно-издирвателни действия са задържани 6 от участниците в побоя. Пострадали са петима, а 26-годишна жена е приета в болница с опасност за живота.

14 май 2006 г., Лом
Стотици роми се бият с камъни и бутилки в Лом. Две враждуващи от години ромски банди, едната предвождана от Таси М., а другата от Николай И., влизат в разпра за пари. Разделени на два лагера, стотиците роми се замерят с камъни и празни бирени бутилки. 50 души са прибрани в полицията за разпит. В хода на разследването става ясно, че причина за боя са неуредени сметки между хора от двете банди. Предводителите и още двама мъже са задържани в ареста за по 10 денонощия.

17 февруари 2006 г., Петрич
На 14 февруари братята Асен и Кирил Янкови от село Кавракирово, Петричко, които имат кошара в района, забелязват, че трима роми с каруци са влезли в полски имот да кастрят клони за огрев. Братята им правят забележка и се заформя скандал. Ромите отиват до селото и се връщат с подкрепление от над 10 души. При сбиването двамата братя получават наранявания.

2 януари 2006, Плевен
Хората на Красимир Каракачанов от ВМРО заплашват със саморазправа двама роми в Плевен, които на 25 декември ограбват и убиват 29-годишния Милен Йорданов. Той е бил член на движението в град Пордим. Тялото на мъжа е намерено до контейнер за смет в града. 28-годишният Симеон Б. от Плевен и 25-годишният Недялко А. от Долна Митрополия са задържани. Те откраднали от Йорданов 40-грамова златна верижка и 100 лв. ВМРО настоява двамата убийци на Милен Йорданов да получат бързо и строго наказание от закона

2005 година

22 декември 2005 г., Видин
Малко преди полунощ е убит бившия шеф на РДВР-Видин, полк. Вълчо Вълчев. Установено е, че смъртта му е настъпила вследствие на множество контузии рани по главата, нанесени с тъп предмет.
Трупът му е открит от полицейски автопатрул след получен сигнал от Спешна медицинска помощ във видинската болница. Около 22 часа в тежко състояние в спешния център постъпва 21-годишният видинчанин К.Д. Той е с травми по главата, но успява да разкаже, че неизвестни лица са го нападнали около ул. "Баба Тонка" в кв. "Калето" и са му взели мобилен телефон. К.Д. съобщава, че на помощ му се е притекъл мъж. С помощта на служебно куче по-късно е открит трупът на бившия директор на РДВР, който в последните години е работил като адвокат. По-късно полицаи от крайдунавския град задържат двама цигани от Видин като заподозрени за извършване на престъплението.

14 декември 2005 г., София
Главен сержант от столичната полиция е нападнат и пребит от двама роми в кв. „Захарна фабрика”. Нападателите взимат от него личното му оръжие, документи и пари. Полицаят е нападнат в гръб и удрян с твърд предмет по главата и тялото.

12 декември 2005 г., София
Двама полицаи са ранени при масово сбиване с роми в столичния квартал Факултета. Инцидентът става в района на последната спирка на трамвай 10. Двамата пострадали полицаи са откарани за преглед в „Пирогов". Униформените се отзовали на сигнал за отвличане и изнасилване на момиче. Когато полицейският патрул засича колата, с която най-вероятно е отвлечено момичето, живеещи в околните къщи ги нападат. Патрулът е замерян с камъни и бутилки. Ситуацията е овладяна, след като на местопроизшествието е изпратено подкрепление. На място пристигат още три автопатрула. При последвалата проверка четиримата пътници в колата оказват съпротива. Полицаите залавят шофьора, Й X, на 20 години, криминалнопроявен. Останалите трима побягват, но по-късно са арестувани. Задържани са и роми, участвали в побоя над полицаите.

30 ноември 2005 г., Плевен
Ромска къща в плевенското село Дисевица е запалена и почти изгаря въпреки намесата на огнеборците. Палежът е отмъщение за пребит младеж, който лежи в болницата с опасност за живота. Пожарът се разминава без пострадали. Заради напрежението между местните роми в селото пристигат 3-4 патрулки с полицаи. Предполагаемите подпалвачи са отведени за разпит.

10 октомври 2005 г., Тервел
12 младежи на 18 и 19 г. са пребити от банда пияни цигани в Тервел. Децата празнуват рожден ден в помещаваща се в сградата на Автогарата сладкарница. Ромите първо започват да ги замерят с камъни и бутилки, а после нахлуват в сладкарницата и ги пребиват. В резултат на инцидента едно момиче е откарано в болница в безсъзнание. Циганите нападат и полицаите притекли се на помощ на децата.

14 септември 2005 г., Габрово
Цигани и полицаи се сбиват на Габровския пазар. Униформен служител на реда е ударен жестоко в гърдите. От джобовете на бременна циганка са иззети метален „бокс“ и нож.

13 септември 2005 г., Симеоновград
В Симеоновградския квартал “Лагера” възниква скандал и масово сбиване между две групи от около 20 лица от ромски произход. Изпратен е полицейски автопатрул. При боя са използвани вили, тояги и са хвърляни камъни. От хвърлените камъни един полицай е леко ранен. При побоя е пострадал и ром, който е с фрактура на лява ръка. Причина за конфликта са непълнолетни момче и момиче, които живеят на съпружески начала. Скандалът възниква между родители и роднини от двете страни. По случая са задържани десет роми.

4 септември 2005 г., София
В ромската част на ул. “Георги Кочев” избухва скандал, който прераства в сбиване, между няколко семейства. След размяната на обиди и заплахи едната група се скрива в дома си и започва да замеря нападателите си с камъни, които отвръщат със запалени бутилки с бензин. За да овладеят конфликта, на място пристигат 5-6 полицейски коли, които застават между двата воюващи лагера. Напрежението е овладяно. Участници в сблъсъка разказват, че конфликта е свързан с разпределение на териториите за проституция.

27 август 2005 г., Разлог
Оперативният работник в криминален сектор на РПУ - Разлог Марин Сланчев е пребит от група пияни цигани в кръчма на улица “Вихрен” в ромската махала. Сланчев и бившият му колега Парталов са в заведението, когато нахълтват двама роми, които желаят да си допият. Собственикът на кръчмата заявява, че затваря, с което разгневява ромите. В скандала се намесват полицаите. За броени минути двамата роми довеждат цяла група цигани, които пребиват Сланчев, открадват му мобилния телефон и 150 лева от джоба.

2 август 2005 г., Елин Пелин
Няколко души пострадват при масово сбиване между българи и роми в Елин Пелин. Най-сериозно е ранен 73 годишен българин, който е с комоцио, 15 шева на главата и раздробен палец. 73-годишният Георги Кръстев отива с мотокара си да превози метали на ромска фамилия. Когато идва време за заплащането възниква конфликт. Версиите на двете страни по този въпрос се разминават. Според Кръстев имали предварителна договорка за сумата. Според твърденията на ромите пък дядото започнал да се пазари за още пари. Двете страни се обвиняват взаимно в нападението. От полицията посочват, че причината за сблъсъка не са етнически, а финансови неуредици.

28 юли 2005 г., Козлудуй
10 души са ранени при масово сбиване в кравеферма в Козлодуй, в което участват 120 души. Инцидентът възниква между роми и група от Враца. В побоя са използвани земеделски сечива, бухалки и огнестрелно оръжие. Пострадалите са настанени в болницата в Козлодуй.

21 юли 2005 г., Перник
Инкасатори от пернишкото "Електроразпределение" пострадват, след като се опитват да спрат тока на циганите, неплащали сметки от месеци. Те са посрещнати с камъни. Придружаващите ги полицаи предовратяват по-голямо сбиване. Няколко от техниците са с травми по тялото.

20 юли 2005 г., Плевен
Масово сбиване, в което участват над 20 души, избухва в Плевен. Разправията пламва пред бл. 80 в кв. „Стара гара". Няколко роми започват да се държат грубо с местните деца. Бащата на едно от децата ги прогонва. Малко след това пристигат още роми, които сипят закани. Ромите вилнеят около половин час, хвърлят камъни и тухли.

16 юни 2005 г., Радомир
29-годишният служител на "Охранителна полиция" сержант Любомир Атанасов е нападнат от четирима цигани пред кафене в Радомир. Сержантът им направил забележка заради непристойно поведение към момиче. В отговор те се нахвърлят върху него с юмруци.

23 май 2005 г., София
Проф. Станимир Калоянов е пребит при скандал с роми. Същата вечер той е на абитуриентски празник в резервирано заведение в бл. 29 на столичния квартал кв. "Захарна фабрика". Без значителен повод пиян около 50-годишен клиент на заведението се опитва да предизвика свада. Поканен настоятелно да напусне заведението, той по-късно се връща с подкрепление.
В масовото сбиване са участвали около 40 души, в следствие на което 42-годишен мъж е с контузия в главата, а 24-годишен младеж е с рана в бедрото. След побоя професорът е откаран в “Пирогов” с хематом в мозъка, причинен от удари с тръби и камъни по главата.
Една седмица проф. Калоянов е кома на апаратно дишане в неврохирургията на болницата. На 31 май Станимир Калоянов умира. След инцидента в Трето РПУ е заведено дознание. Първоначално са задържани двама заподозрени след разпити на десетки граждани очевидци.

18 април 2005 г., Ботевград
Директорът на „Пътна полиция" в РДВР-София полк. Константин Хубенов е пребит с дървен кол пред дома му в Ботевград. Полицейският началник чува шум на стълбището пред апартамента си и излиза да провери какво става. Тогава изненадващо срещу него изкачат двама роми, които започват да го налагат с прът. След като нанасят няколко удара, нападателите избягват.

23 март 2005 г., София
Трима роми нападат и пребиват двама ученици от Гимназията за древни езици и култури в столичния квартал "Модерно предградие" заради сребърна верижка и мобилен телефон. Седемнадесетгодишните момчета от Класическата гимназия се прибират след училище, когато ромите ги повалят на земята и започват да ги ритат.

14 февруари 2005 г., Славянци
Роми пребиват двама полицаи в бургаското село Славянци. Инцидентът става след като униформените се опитват да спасят 24-годишен мъж от двама мургави грабители, които му отмъкват парите и мобилния телефон. Апашите избягват, а по-късно се връщат с още осем цигани, които се нахвърлят да бият униформените. Главен сержант Ганчев е приет в болницата, където са му направени 10 шева на главата. Другият полицай - Гангалов има 7 шева, счупен нос и избити зъби.

4 февруари 2005 г., София
В нощта на 3 срещи 4 февруари става масово сбиване между група роми, живеещи в района на старите виетнамски общежития в ж.к.”Красна поляна” и приближени на наркодилърите М. В. на 30 г. и М. А. на 29 г., които пристигат с два автомобила. При боя един от ромите е ударен в главата. Групата на наркопласьорите избягва с колите си. Късно вечерта живеещите в района протестират пред сградата на Трето РПУ и искат спешна намеса на полицията срещу разпространението на дрога в района.

2004 година

30 октомври 2004 г., Ихитиман
В Ихтиман се разгаря скандал между два ромски клана. На местопроизшествието са изпратени дежурни автопатрули и полицейски служители. В мелето участват около 150 души. Полицаите успяват да предотвратят прерастването на конфликта в масово сбиване. Установени са лицата, предизвикали инцидента - 53-годишният И. А. от Ихтиман и 48-годишният му съгражданин Г. А. Те имат стара вражда със С. А. (35 г.). Двамата инициатори на скандала са настанени в местната болница и са без опасност за живота. Други осем души от участниците в скандала са с леки наранявания, но след оказана медицинска помощ са освободени.

27 август 2004 г., Монтана
Служител на РПУ в Монтана е ранен при сбиване в село Лехчево, община Бойчиноци. Главният сержант Калин Цветков е ударен по главата с тъп предмет, когато се намесва в битов конфликт между ромски фамилии. В побоя участват около 15 души. Полицаят е в болница с лека телесна травма. Арестувани са четирима роми.

18 февруари 2004 г., Варна
Полицай е ранен след сбиване в ромската махала в квартал Владислав Варненчик във Варна. В 23,55 ч. постъпва сигнал, че в една от къщите има скандал и побой. На мястото пристигат екипи на РПУ и на СПООР с две кучета. Трима служители на реда отиват в къщата. Останалият сержант Михайлов вижда как някой прескача оградата на съседна къща и му заповядва да спре. Вместо това мъжът, видимо пиян, налита на бой. Включват се още двама, които събарят сержанта на земята. Михайлов успява да извади служебния си пистолет и прострелва в крака със стоппатрон единия от нападателите, който държи нож. Простреляният е Румен Я., на 37 години, осъждан два пъти. Той удря и втори полицай, а по-късно напада и доктора в болницата.

9 февруари 2004 г., Димитровград
Жена и двете й деца от град Стамболийски са ранени при сбиване между роми в Димитровград. 49-годишната Донка Г. е контузена, 18-годишният й син Иван е със счупен нос, а дъщерята, на 11 г., е със счупен череп и опасност за живота. Задържани са трима братя от Димитровград и още един техен съгражданин. Предполага се, че момичето е доведено като кандидат-булка, но двете страни не са се договорили за цената.
 


Сходни връзки

Ромско меле в Пазарджик (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди