изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 18:09 EEST
300 милиона и все по-възрастни!    
Новини

Следващият вторник населението на САЩ ще премине границата от 300 милиона души, а през 2040 г., ще се роди 400-милионния американец. С бързото покачване на населението през годините, все повече се увеличава средната възраст на американците.



Откакто американското население премина 200 милион души през 1967, Америка продължи да нараства все повече и все по-на юг и на запад. Американците се изнесоха в крайградските части, като шосетата станаха все по-претъпкани от неспирното им движение.

През 2000 г. хората на възраст над 65 години, са формирали едва 12.4% от цялото население на Щатите. До 2020 г. те ще формират вече 16.3% от населението, а през 2030 г., всеки пети американец ще е в пенсионна възраст.

Демографската „експлозия" на застаряващи „бейби-бумъри" (бел.ред. родените в периода след Втората световна война до 1960 г., когато се забелязва рекорден ръст на раждаемостта), ще повлияе най-вече на болничните и пенсионните услуги, както и на различните схеми за данъчно облагане.

В периода от 1980 до 2000 г., икономиката на САЩ е получила увеличение с 44% на работната сила във възрастовите граници от 25 до 54 г. От тогава до днес, ръстът в тази възрастова група се е понижил до нула.

Липсата на нова работна ръка за бързо-разрастващата се икономика означава, че хората ще трябва да започнат да работят по-дълго, преди да излязат в пенсия. Днес 62 г. е нормалната възраст, на която се пенсионира средния американец, но се забелязва нейното увеличаване. Според експертите, дори жените, които преди няколко десетилетия изобщо не влизаха в изчисленията за работна сила, сега се трудят на равно с мъжете докато станат на 60 години.

По-доброто здраве на днешните американци и увеличаващата се продължителност на живота ще увеличи и максималната възраст, до която ще е разрешено от закона те да се трудят.      

По-голямото число на „бейби-бумъри", които скоро ще се нуждаят и от неколкократно повече лекарски услуги, също би могло да представлява проблем за САЩ. Болестта Алцхаймер например, е третата най-скъпа за лекуване болест след кардио-заболяванията и ракът. Случаите на Алцхаймер се удвояват на всеки пет години при хора над 90-годишна възраст. В момента лекуването само на тази болест, струва на американския данъкоплатец около $100 млрд. годишно.

След като се очаква, че през 2030 г. 20% от населението ще бъде над 65 години, все повече хора ще получават пенсии, а все по-малко работещи ще допринасят за пълненето на социалните фондове, чрез данъци и такси.

Бъдещето може да се окаже доста сиво, ако Вашингтон не измисли бързо начин за коригиране на тази разширяваща се дупка между пенсионери и работещи. Начинът това да стане е или чрез увеличаване на данъците, които облагат заплатите на трудещите се, или чрез налагането на ДДС по европейски модел.

Политиците би трябвало да вземат правилното решение и то навреме, защото статистиката помни, че възрастните хора обикновено са и най-лоялните избиратели.

Около 75% от всички възрастни хора в момента живеят в крайградските части или в селските райони. Това също се оказва сериозен проблем за възрастното население в САЩ, тъй като за да се движат ще им трябват автомобили, а местата, където могат да стигнат пеша не са толкова много.

В следващите години, в САЩ все повече ще започне да се обръща внимание на „вълната от бейби бумъри", която рано или късно ще влезе в пенсионна възраст. Ако не са вземат мерки на време, това може да се превърне в ужасяващ проблем за най-развитата икономика в света.   http://money.ibox.bg

 


Сходни връзки

300 милиона и все по-възрастни! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди