изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 01:55 EEST
БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕКАР МОЖЕ ДА СЕ КОНКУРИРА И Е ПО-АМБИЦИОЗЕН ОТ КОЛЕГИТЕ СИ ОТ ЕС    
Новини* 19 ОКТОМВРИ - ДЕН НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАР

Доц. Борислав Дърленски - началник на Отделението по кожни и венерически заболявания на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, е удостоен със званието Лекар на Добричка област. Това е решила на свое събрание Районната лекарска колегия в Добрич. Тази вечер той ще бъде в Националния дворец на културата в София, където ще бъдат наградени всички лекари, отличени от колегиите в страната. По повод присъденото му звание доц. Дърленски даде интервю специално за читателите на в. "Нова добруджанска трибуна".

- Доц. Дърленски, първо - честито! Как приемате отличието на Районната лекарска колегия в Добрич?
- Приемам го с чувство на благодарност. За мен това е признание - че в рамките на моята вече 32-годишна лекарска практика съм успял да помогна - не само на пациентите, но и на колегите - като студенти, стажанти.
- Какви качества трябва да притежава един човек, за да работи като лекар, и то да е добър лекар?
- От вече наложилото се и клиширано обяснение е ясно, че  лекарят трябва да е с хуманно отношение към себеподобните. Искам обаче да изляза от това клише. Лекарят работи сега при едни много "специални" условия. За да може да е полезен на себе си и на пациентите, той трябва да притежава търпение, инициативност, с желание да усвоява нови знания и технологии, които навлизат в последно време. Медицината е една от изключително бързо развиващите се дейности. Лекарят трябва с готовност да прилага и упражнява своите умения в нашата действителност, която се отличава от тази в другите страни. Не на последно място той трябва да умее да работи в екип, да може да усвои и прилага европейските стандарти в медицината, за да може да се гордее и да каже, че пациентът от малкото населено място получава същата помощ, както пациентът в университетските центрове. Лекарят трябва да умее да оцелява и да действа в нашата действителност.
- Кои са най хубавите моменти в ежедневието на един лекар?
- Разбира се, най-добре се чувства един лекар, когато като лечител вижда резултатите от своя труд - болният да е оздравял и да изкаже своята признателност към него с думи.
- Доц. Дърленски, Вие споделихте, че имате 32 години стаж като лекар. Свиква ли се с времето с човешката болка и страдание?
- Безспорно, страданието на болния вълнува лекаря, както всеки човек. Но в интерес на работата в даден момент тези неща трябва да бъдат преодоляни. Не можеш да се отдадеш на страданието, а трябва да действаш като професионалист, спокойно и хладнокръвно.
- Какво очаква българският лекар след присъединяването на България към Европейския съюз от следващата година? Няма ли опасност наши лекари да започнат да напускат страната и да търсят реализация в страни от съюза?
- Медицината у нас е дейност, която бурно се реформира в последните години. Присъединяването ни към Европейския съюз ще даде тласък и насока на медицината. Насока, имам предвид, че ще бъдем вкарани в европейските стандарти - за медицинска дейност, за квалификация на лекарите. По отношение на движението на лекарите, смятам, че такова ще има.
- Доц. Дърленски, добър ли е българският лекар? Ще успее ли да отговори на предизвикателствата, ще бъде ли конкурентноспособен в ЕС?
- Абсолютно. И това е доказано не в последните години, а от много години се знае, че българският лекар може да се конкурира и е способен в сравнение със западните си колеги. Дори е по-амбициозен в някои отношения от своите колеги и връстници, по-широко и пространно подготвен.
- Какво ще пожелаете на колегите си по повод днешния Ден на българския лекар?
- На първо място им пожелавам да са здрави. Да имат време за семейството и за хобито си. Да отдават на пациента необходимото внимание и да се справят с предизвикателствата на здравната реформа!
Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕКАР МОЖЕ ДА СЕ КОНКУРИРА И Е ПО-АМБИЦИОЗЕН ОТ КОЛЕГИТЕ СИ ОТ ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди