изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 22:18 EEST
ТРЯБВА ДА СЕ ИНВЕСТИРА МНОГО В ДЕЦАТА    
КултураКатегоричен е добричкият хореограф Александър Александров. Първите задгранични участия на ансамбъл "Добротица" били запомнящи се и вълнуващи - до Испания, например, пътували пет дни с автобус "Чавдар"

Пътят на един творец е осеян с много радости и бурени. Аз все още се чувствам много млад и жизнен. 50 години съм на сцената като танцьор, а от 40 се занимавам с творческа работа. Това сподели на пресконференция вчера хореографът Александър Александров - главен художествен ръководител на Фолклорния танцов ансамбъл "Добротица" и Детската танцова школа "Добрич". Поводът за срещата бе 60-годишния юбилей на хореографа и предстоящия в тази връзка тържествен концерт, който ще се състои на 23 октомври от 18 ч. в залата на ДТ "Йордан Йовков". Стана ясно, че творецът е предложен за отличието "Златна лира" и се очаква резултат.
Около 130 изпълнители има в момента в ръководените от Ал. Александров два състава. Очаква се през февруари децата да станат над 200. От 6-7 години двамата с помощника му Юри Митев работят в няколко детски градини. "Трябва да се инвестира много в децата" - сподели Ал. Александров и посочи, че съставът на ДТШ "Добрич" се е увеличил, след като бе осигурена нова репетиционна зала.
Много добре върви и сравнително новата инициатива - клуб "Пъстър хоровод". През нея вече са минали около 160 жени и един мъж. Те посещават сбирките за разтоварване и изучават българския фолклор.
Ансамбъл "Добротица" има много и все запомнящи се и вълнуващи задгранични пътувания - Франция, Полша, САЩ, Унгария, Испания, Турция, Гърция и др. Особено впечатляващи били първите, когато, например, пътували пет дни с автобус "Чавдар" до Испания.
Александър Александров е автор на около 20 танца - "Дядовите калпаци", "Алфатарски лазарки", "Гергьовден в Добруджа", "Разходка по Дунава", "По Сирни Заговуезни", "Ода за Добруджа", "Пеперуда", "Варненски танци" и др. Част от тях ще бъдат представени на тържествения концерт в понеделник, в който ще участват и бивши възпитаници.
 


Сходни връзки

ТРЯБВА ДА СЕ ИНВЕСТИРА МНОГО В ДЕЦАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди