изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:17 EEST
В навечерието на президентските избори    
НовиниСвиване на подкрепата за Първанов, интензивен ръст на Волен Сидеров

Изследване на електоралните нагласи, проведено от агенция "Алфа рисърч" през периода 16-18 октомври, очертава следните основни тенденции в края на предизборната кампания:

· Избирателна активност в рамките на 40%-42% (2.6-2.7 милиона избиратели) и втори тур на президентските избори.

· Продължаващо свиване на електоралния потенциал на Георги Първанов.

· Интензивен ръст на подкрепата за Волен Сидеров.

· Нарастваща дистанция на Неделчо Беронов пред Георги Марков.
В края на предизборната кампания между 40% и 42% от имащите право на глас български граждани са твърдо решили да се възползват от него. По данни на дирекцията "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) към 11 октомври общият брой гласоподаватели възлиза на 6 446 000 души, от които 2.6-2.7 милиона ще отидат до урните. Най-мобилизирани за участие продължават да са избирателите от по-малките населени места и по-възрастните поколения. С наближаване на изборния ден колебанието сред жителите на големите градски центрове все повече се засилва.

Важна тенденция е частичната демобилизация сред симпатизантите на БСП и ДПС, което рефлектира пряко в продължаващо свиване на електоралния потенциал на действащия държавен глава Георги Първанов. Три дни преди изборите той продължава да има значителна преднина пред останалите си конкуренти, но за първи път от началото на кампанията потенциалът му е в рамките на 26.6% от общия брой избиратели, или 49%-52% от реално подадените гласове при очерталата се избирателна активност.

Нагласите на избирателите устойчиво открояват Волен Сидеров като участник във втория тур. Дни преди изборния ден подкрепата за радикалния националистически лидер възлиза на 10.7% от общия брой избиратели и респективно 25%-28% от реално подадените в неделя гласове. Волен Сидеров е единственият кандидат, който бележи интензивен ръст в хода на кампанията. Наблюдава се и паралелно консолидиране на подкрепата за Волен Сидеров, което удвоява тежестта му сред твърдо решилите да участват в изборите. За разлика от демотивираните за участие симпатизанти на БСП през последните дни привържениците на "Атака" продължават да се открояват с изключително висока готовност да упражнят правото си на глас (над 80 на сто).

В този смисъл налице е реална възможност в самия изборен ден Волен Сидеров да реализира по-висок от прогнозирания вот и респективно дистанцията между него и Георги Първанов да се скъси още повече.

Неделчо Беронов се ползва с подкрепата на 5.6% от общия брой избиратели, или 12%-15% от реално подадените гласове. В края на кампанията разликата между Беронов и Георги Марков нараства, което отчетливо позиционира Неделчо Беронов като фаворита на десните избиратели в тези президентски избори. Един от най-съществените проблеми в подкрепата за Беронов продължава да бъде слабата мотивация на десните симпатизанти. Както през цялата кампания, единствено привържениците на ДСБ заявяват висока готовност да отидат до урните в неделя. Привържениците на СДС обаче все още силно се колебаят.

Реалният резултат от изборите зависи от това дали активността ще остане в рамките на прогнозираната и чии симпатизанти ще вземат по-активно участие. Най-реалистично към момента е запазване на активността в границите на 40%-42% и респективно преднината на сегашния президент. При по-ниска активност е възможно още по-голямо сближаване между Георги Първанов и Волен Сидеров.

Като втора възможна хипотеза се очертава евентуална по-висока мобилизация на БСП и ДПС привържениците. Тогава Първанов би реализирал очертаващата се в изследванията преднина.

Макар и най-малко вероятно, по-високата активност на десните избиратели не изключва напълно възможността Неделчо Беронов също да достигне до втори тур.

Данните са от представително за пълнолетното население на страната изследване, проведено от агенция "Алфа рисърч" в периода 16-18 октомври 2006 г. сред 1041 души.

http://www.dnevnik.bg

 


Сходни връзки

В навечерието на президентските избори | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди