изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:43 EEST
“КАМЕЛ” ВДИГНА НА 500 ЛЕВА ЗА ТОН ЦЕНАТА НА БЯЛОТО БРАШНО    
Икономика     Мелница “Камел” в Каварна вдигна на 500 лева за тон цената на бялото брашно, а опаковките по един килограм вече се продават по 60 стотинки. Това съобщи главният счетоводител на мелничното предприятие Женя Димитрова.

    Това е третото поскъпване на продукцията на мелниците, собственост на “Мелинвест холдинг” АД за последните 7 дни, коментира Димитрова. В началото на седмицата тон бяло брашно се търгувало за 400 лева, след три дни цената се увеличила на 440 лева, а от понеделник е 500 лева.

     С липсата на качествена хлебна пшеница в страната обясняват в “Камел” поскъпването на бялото брашно. След края на жътвата мелничарите изкупували 1 тон суровина за 150 лева, а от няколко дни производителите си продавали пшеницата за 250 лева без ДДС. Освен това земеделските стопани предпочитали да сеят фуражна пшеница, която изнасяли извън страната.

    Подобно поскъпване на брашното в България имаше в края на 2003 г. и началото на 2004 г., когато се наложи деблокиране на брашно от държавния резерв, отбеляза Женя Димитрова. Тогава бялото брашно стига 650 лева за тон.     

   От март т.г. мелница “Камел” не работи, но продава брашната на мелница “Варна”, която също е собственост на “Мелинвест холдинг” АД. Предприятието изпълнява и функциите на складова база, като съхранява зърно на местни производители. Работят само главен счетоводител, търговски представител и 10-ина работници.

   Според Женя Димитрова високите изисквания на Европейския съюз към хранително-вкусовата промишленост са затворили една от най-старите и известни мелници в страната. Механизацията й обаче е в изправност, техник дори завърта периодично валците, за да не клеясват.

 

Димитър АПОСТОЛОВ

 


Сходни връзки

“КАМЕЛ” ВДИГНА НА 500 ЛЕВА ЗА ТОН ЦЕНАТА НА БЯЛОТО БРАШНО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди