изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:34 EEST
Телевизия СКАТ "изчезна" два дни преди балотажа?    
Новини

  Телевизия СКАТ, известна като “официоз” на “Атака” и на нейния лидер Волен Сидеров, е била спряна без всякакви предизвестия и обяснения в петък сутринта, два дни преди втория тур на президентските избори, на които Сидеров ще се състезава с Георги Първанов. Това заявиха в петък журналисти от бургаската медия, които недоумяваха какво се е случило, тъй като никой от ръководството на медията не ги е информирало за нищо.



Потърсен от Mediapool, председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Райчо Райков каза, че е на важно заседание и не може да говори по случая, тъй като не знаел нищо. Колегата му Маргарита Пешева обясни, че СЕМ не е сезиран за нарушения на СКАТ и затова не са вземали никакво решение. Пешева каза още, че за да се спре телевизията, трябва да има решение на СЕМ и тогава да се отнеме лицензът й. Такова заседание обаче не е имало, твърди Пешева.

Единственото, което членовете на съвета обсъдиха по-рано тази седмица, беше  излъчването по СКАТ на клип със стихотворението “Аз съм българче” на турски език. СЕМ обаче не констатира законово нарушение във връзка с този клип, който се върти от март.

Според журналисти от телевизията, сигналът към сателита, от който се излъчва СКАТ, е бил прекъснат. Те обаче не знаят дали има технически проблем или телевизията е спряна целенасочено.

Журналистът от телевизията Валентин Касабов каза, че в последните дни са се носели слухове, че СКАТ ще бъде спряна заради острите критики към “антинационалната политика” на президента Първанов.

Според Касабов може да се допусне, че телевизията е била спряна и заради предаването му в четвъртък вечерта “Паралакс”. В него са показани кадри от участието на президента Първанов на честване на годишнината от “Възродителния процес” преди два месеца в Руен. Зад Първанов се вижда областният координатор на ДПС Сабри Мехмет Али, който е бил осъден заради участието му в атентата на гара Буново преди повече от 20 години.  Впоследствие е бил амнистиран, а днес се води репресиран.

Потърсен за коментар, лидерът на партия “Атака” каза пред Mediapool, че собственикът на телевизията Валери Симеонов го предупредил, че имал информация за готвено спиране на медията му. “Научих, че в БСП умували как да спрат телевизията”, допълни той. Според Сидеров това било заради последните предавания на СКАТ, свързани с предизборната кампания и нареждането дошло от “най-високо място”.

Телевизия СКАТ няма далекосъобщителен лиценз, тъй като не излъчва в ефир. Тя има само програмен лиценз, издаден от СЕМ, който дава право на телевизия да излъчва сигнал към сателит за кабелните оператори. Тези, които имат договори за излъчване на програмата,  ретранслират сигнала към потребителите,  обясниха от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). От там допълниха, че нямат никакво отношение към разпространението на тази програма.

От КРС казаха също, че нямат никакви механизми на влияние върху кабелните оператори и те имат автономно право да провеждат търговската си политика и да решават кои програми да излъчват.

От централен кабелен оператор обясниха за Mediapool, че сигналите на телевизионните програми се доставят чрез две фирми, които свалят сигналите от сателит. Това са “Булсатком” и “Ай Ти Ви Партнерс”. Ако има нормативно решение за спиране на излъчването, тези доставчици са уведомени и те съответно съобщават на кабеларките.

Това, че всички кабелни оператори са спрели програмата по едно и също време, най-вероятно се дължи на неподаване на сигнал от сателита, тъй като е трудно технически в един и същ момент всички кабелни оператори да прекратят излъчване.

Според експерти едната причина може да е в спирането на сигнала от самите студия на СКАТ, другият вариант е да има техническо прекъсване на оптичния кабел или при излъчването на сигнала към сателита.

На телефоните на Асоциацията на кабелните оператори не отговаря никой.

В офиса на телевизията има само журналисти, а никой от ръководството не си вдига телефона.   

Телевизия СКАТ стана известна покрай авторското предаване “Атака” на Волен Сидеров, което той води от повече от две години. Медията е известна и със скандализиращи и националистични позиции, а покрай кандидат-президентската кампания на Сидеров отразява плътно всичките му прояви

http://mediapool.bg

 


Сходни връзки

Телевизия СКАТ "изчезна" два дни преди балотажа? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди