изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 23:31 EEST
БЪЛГАРИЯ ЕДИНСТВЕНА В СВЕТА ИЗДАВА ФРЕНСКИ ДЪРЖАВНИ ДИПЛОМИ    
ОбразованиеТова заяви в Албена френското културно аташе у нас Юбер Гишарус

В петък в Албена се състоя церемония по официалното връчване на български и френски  "BTS" дипломи на Френския колеж и Нов Български Университет за специалността "Маркетинг и Мениджмънт в хотелиерството и ресторантьорството" .
Сред официалните гости бяха френското културно аташе Юбер Гишарус и директорът на хотелиерското училище в Ница. Най-тържествено абсолвентите на френската програма за обучение получиха своите дипломи, връчени им лично ръководителите на двете училища - Нов български университет и директорът на френското училище в Ница. Аплодисментите обра обаче 22-годишната добричлийка Елица Ангелова, която се е класирала на второ място по успех на държавния изпит за "BTS" диплом в цяла Франция. Пред студентите и гостите на тържеството културното аташе Гишарус оповести, че от 2007 г. се очаква да стартира и бакалавърска програма, като добави, че България е единствената страна в света, в която се издават френски държавни дипломи. "Дори във френскоговорящи държави като Мароко и Тунис, това досега не се е случвало" - добави още културното аташе у нас. Отличничката на випуска получи много подаръци - сред които писалка и часовник "Картие", както и бутилка оригинално френско шампанско.
Като цяло тазгодишният випуск е постигнал 55 % успеваемост, при средна във Франция - 67 %. Общо 19 студенти са се явили на изпита за "BTS" диплом, от които 11 са го издържали успешно. Останалите получават сертификат за завършено образование по френските стандарти.
Франкофонската програма - Албена съществува от 1997 година и е част от международен проект между републиките Франция и България за разпространение на френския опит в областта на хотелиерството и ресторантьорството. Вече 6 випуска са дипломирани по програмата с общо 100 студенти. Неразделна част от програмата са трите задължителни стажа - два във Франция и един в България, като този у нас се провежда в Албена. "Албена" АД е основният спонсор на програмата, а от скоро тя се спонсорира и от SG Експрес банк. Програмата е създадена по искане на туристическия бизнес и в отговор на неговите потребности. 98 % от завършилите я студенти са вече реализирани мениджъри по българското Черноморие.
в момента в програмата се обучават 144 студенти по една и съща специалност на два работни езика - френски и български. От тях 73 души се обучават на френски език, с допълнителни чужди езици английски и руски, и работят паралелно за две дипломи - българска и френска. 71 студенти пък се обучават на български език с интензивно изучаване на френски и немски език.
 


Сходни връзки

БЪЛГАРИЯ ЕДИНСТВЕНА В СВЕТА ИЗДАВА ФРЕНСКИ ДЪРЖАВНИ ДИПЛОМИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди