изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:44 EET
ДОБРИЧ ПОЛУЧИ УНИКАЛЕН СПИСЪК С ИМЕНА НА ЗАГИНАЛИТЕ НА ДОБРУДЖАНСКИЯ ФРОНТ ПРЕЗ I СВЕТОВНА ВОЙНА    
ИсторияНад 150 имена на наши войници са съхранявани от румънците

Делегация от Добрич, в чийто състав бяха Радослав Симеонов от Исторически музей - Добрич, общинският съветник Веселин Бончев, дуректорът на Художествената галерия Евелина Ханджиева и Ванюша Вълов от дружеството на запасните воини "Атлантик", бе на посещение в Румъния. Това съобщи вчера, на оперативката в кметството, Р. Симеонов. Те са били поканени от националната асоциация "Култ към героите" в Румъния за откриването на паметник на Незнайния войн, добави още Симеонов.
"Паметникът-костница се намира край село Пиетрени, област Констанца, като някогашното му име е било Кокарджа" - разказа Симеонов. Недалеч от това място се е намирала т. нар. Кубадинска линия, край която по време на Първата световна война са се водили кръвопролитни боеве, в които участие са взели и български воини, добави още историкът. Битката е била през септември 1916 година. Костницата е в памет на загиналите при превземането на Кубадинската укрепителна линия, като историкът уточни още, че боевете са започнали на 18 септември и са продължили цял месец. Той добави, че там са се сражавали Първа софийска и Четвърта преславска дивизии, които преди това са взели участие при превземането на Тутраканската крепост.
Симеонов разказа още, че е получил от румънска страна уникален списък на всички български воини, които са участвали на Добруджанския фронт по време на I световна война и са загинали и погребани във Военното гробище в Мирча вода, което се намира между Меджидия и Черна вода. "Доколкото ми е известно, това е първият такъв списък в страната. В него има над 150 имена. Тепърва предстои да се направи проучване, съвместно с военен архив Велико Търново и отделът за военните паметници в Министерство на отбраната" - добави още Симеонов.
Пред журналисти Р. Симеонов коментира, че у нас няма аналог на националната асоциация на Румъния "Култ към героите" и в тази връзка добави, че според него у нас не се прави много по отношение на патриотичното възпитание на подрастващите, спрямо това, което прави Румъния като държава.
 


Сходни връзки

ДОБРИЧ ПОЛУЧИ УНИКАЛЕН СПИСЪК С ИМЕНА НА ЗАГИНАЛИТЕ НА ДОБРУДЖАНСКИЯ ФРОНТ ПРЕЗ I СВЕТОВНА ВОЙНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди