изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:38 EEST
Руската “Атомстройекспорт” ще строи АЕЦ ”Белене”    
Новини
Съветът на директорите на НЕК избра ЗАО “Атомстройекспорт” да проектира, построи и въведе в експлоатация блокове 1 и 2 на АЕЦ „Белене”, съобщиха от компанията.


Одобрен е предложеният вариант А92 за изграждане на два 1000 мегаватови блока с леководни реактори. Офертата на кандидатa “Шкода Алианс“ е класирана на второ място. Работата на комисията за оценка на заявленията и офертите, продължила 17 месеца, е била подпомагана от международни екипи на архитект-инженер на проекта - Парсънс ИендСи България и финансовия консултант на проекта - Делойт Сентръл Юръп Лимитед, включващи над 110 експерти от осем различни страни и допълнително привлечени 118 експерти в специално създадената експертна съветническа група. Основните преимущества на избрания вариант (два блока с реактори от тип В466) са: най-висока степен на безопасност, осигурена чрез наличието на четири независими канала на активните системи за безопасност, използване на конструкция с двоен контейнмънт, разширен капацитет на пасивните системи за безопасност; най-дълъг (60 години) проектен ресурс на блоковете; по-малък риск от непредвидено удължаване на графика за строителството, усложнения с лицензирането и ранна необходимост от модернизации, свързани с безопасността; най-добре приет в ЕС ВВЕР модел на реактор от трето поколение. Във вторник НЕК ще даде повече подробности по решението си, съобщи "Фокус". Руската компания ще строи централата заедно със "Сименс".
 


Сходни връзки

Руската “Атомстройекспорт” ще строи АЕЦ ”Белене” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди