изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 19:18 EEST
ПРОТЕСТИ В БАЛЧИК СРЕЩУ ЗАТВАРЯНЕТО НА “ТУЗЛАТА”    
Новини

  Управляващите утежняват съдбата на болни деца

Близо 100 души – бивши и настоящи служители на Тузлата край Балчик, родители на деца с нарушения на опорно-двигателния апарат, се събраха вчера на централния площад в града в защита на санаториалната болница за рехабилитация “Тузлата” и Основното болнично училище “Йордан Йовков”. Поводът за протестите е затварянето на заведенията.



 “Идват родители с деца по клинична пътека и биват връщани от персонала по нареждане на медицинския управител”, това гласи декларацията, която ще бъде изпратена до президентството, парламента, министрите на здравеопазването и на труда и социалната политика. В нея протестиращите описват историята на Тузлата, подчертавайки, че с лека ръка се руши всичко, постигнато за повече от 40 години. “Сега, когато се говори за интеграция на хората с увреждания, тази детска болница би могла да ги подготви за преминаване към масовото училище и интеграция в обществото”, гласи още декларацията.

Инициативният комитет в защита на Тузлата излезе с няколко искания: Тузлата да бъде обявена за защитена зона; Болницата и училището да се управляват от община Балчик и работят целогодишно на пълен капацитет и като Център за деца с увреждания. Комитетът настоява още лятната калолечебница да бъде приведена в съответствие с хигиенните изисквания, за да може да служи за лечение на хората от цялата страна, както и да се разработи програма за кандидатстване по Европейски фондове за финансиране на цялостен ремонт на базата. Инициативният комитет и граждани призоваха всички институции, от които зависи развитието на Тузлата, да се отзоват на исканията им.

Успоредно с декларацията върви и подписка сред жителите на общината.

Боряна БОЖИДАРОВА

Снимка от протеста

ДЕКЛАРАЦИЯ

ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ,

ДО МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО,

ДО МИНИСТЪРА НА МТСП,

ДО ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ ДОБРИЧ,

ДО КМЕТА НА ОБЩИНА БАЛЧИК,

Уважаеми господа,

На сребристия черноморски бряг, на 4 км от гр. Балчик, се намира едно райско кътче, наречено Тузла. От стари времена до днес се носят легенди за чудотворните му лечебни качества, хората прииждат от различни краища, мажат се с кал и си отиват, облекчили болката си.

През 1909 г. Народното събрание решава езерата да се предадат на Община Балчик и да се изгради скромна лечебница.

От 1949 г. Балчишката Тузла беше под контрола на Санаторно-курортно управление и МНЗ. Постепенно е изграден единственият по рода си калолечебен курорт с поликлиника и пансионат, които функционират от месец юни до месец септември и поемат около 2000 болни за сезона. През 1959 г. се изгражда Санаториум със самобитна архитектура на един етаж - за лечение на деца и възрастни.

През 1967 г. МНЗ и МНП решават да открият целогодишен детски санаториум и училище, и рехабилитационен блок към тях с топла връзка помежду им. В продължение на 40 години тук се лекуват и обучават деца със заболявания на опорно-двигателния апарат. Медико-педагогическият персонал бе съставен от специалисти, които не жалеха сили за лечението и обучението на децата.

Създаде се добра материална база, болните от травми си отиваха здрави, а хронично болните - с подобрение и облекчение, но без да изостават от своите съученици. От училището в Тузлата излизаха образовани хора, които завършваха след това средно и висше образование, след което се връщаха да благодарят за помощта, която им е оказана за реализацията им в живота. До 1985 г. детският санаториум се ръководеше от д-р Вангелов, а след това от д-р Спасова и работеше с пълен капацитет – 100 деца и 700 души за пансионата. След 1992 година щафетата бе поета от д-р Михайлова, през 2000 година от д-р Красимир Георгиев и тогава се образува новото търговско дружество ЕООД – СБР. След като бе освободен, през 2001 г. бе назначен д-р Атев, който посещаваше работното си място два дни в седмицата по 2 часа. През всичкото това време материалната база се рушеше, не се правеха ремонти, работеше се без отопление, не се изплащаха заплати и като последица от това болните започнаха да намаляват. През м. януари 2004 г. вече главен лекар бе д-р Татяна Илиева, която се явяваше на работа веднъж на два месеца, много от служителите така и не можаха да се запознаят с нея, тъй като тя посещаваше само управлението, но не и детската болница. Последното поредно назначение за медицински управител бе д-р Камелия Кирчева, която едновременно работи и в курортна поликлиника Албена и отделя по два часа на ден за болницата вТузлата. През лятото на 2006 година болницата работи с пълен капацитет, въпреки лошите условия и скъпите билети за студените бани. Изведнъж се оказва, че болницата ще преустанови дейността си поради недостиг на средства. Идват родители с деца по клинична пътека и те биват връщани от персонала по нареждане на медицинския управител.

През последния месец бяха закрити пералнята, кухненския блок, базата започна да се освобождава от инвентар, дори бе направен опит да се освободят и хората, които работят.

Д-р Ради Радев се противопостави на всичко това - в интерес на самото заведение, на хората, които работят тук, по този повод се среща и с кмета на гр. Балчик, след което е извикан за обяснение в кабинета на медицинския управител. Там получава масивен мозъчен кръвоизлив и в момента се намира в болницата на гр. Балчик в много тежко състояние. Д-р Радев е с увреждане от малък и самият той получава основното си образование в училището в Тузлата, след това средно и висше образование в гр. Варна, за да може да се върне да работи в Тузлата и да помага на децата с увреждания.

Така с лека ръка се руши всичко постигнато за повече от 40 години и за първи път на 15 септември не се чу училищен звънец и детска глъч, няма да идват болни от цялата страна, макар че възстановяването здравето на хората е дългосрочна инвестиция за държавата.

Сега, когато се говори за интеграция на инвалидите, тази детска болница би могла да ги подготви за преминаване към масовото училище и интеграция в обществото.

Инициативният комитет на неформално гражданско сдружение в гр. Балчик от свое име и от името на гражданите на община Балчик декларира, следните искания:

  1. Тузлата да бъде обявена за защитена зона.

  2. Болницата и училището да се прехвърлят към община Балчик и работят целогодишно на пълен капцитет и като Център за деца с увреждания.

  3. Лятната калолечебница да бъде приведена в съответствие с хигиенните изисквания, за да може да служи за лечение на обикновените хора от цялата страна.

  4. Да се разработи програма за ползване на Европейски фондове за финансиране, за да може да се извърши цялостен ремонт на базата и се създадат добри условия за лечение.

Оставаме с надеждата, че всички институции, от които зависи съществуването и процъфтяването на Тузлата, ще се отзоват на нашите искания.

С уважение към всички Вас

Прилагаме подписка от граждани на община Балчик

 


Сходни връзки

ПРОТЕСТИ В БАЛЧИК СРЕЩУ ЗАТВАРЯНЕТО НА “ТУЗЛАТА” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди