изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:36 EEST
Китай ограничи налагането на смъртните присъди    
Китай

Китай одобри закон, който позволява само на Върховния съд на страната да одобрява прилагането на смъртно наказание. Мярката е наложена с цел ограничаване на масовото обявяване на смъртни присъди от районните съдилища, след като през 80-те години им беше дадено това право.



Държавната информационна агенция "Синхуа" обяви, че законът представлява най-съществената реформа на смъртното наказание за последните две десетилетия. Китай често е критикуван за почти произволното налагане на смъртно наказание.

Само през 2004 г. в Китай са извършени 3400 екзекуции. Според правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ те са повече от екзекуциите във всички останали страни в света, взети заедно. Промяната в закона ще влезе в сила на 1 януари 2007 г.

Официалният брой на наложените и изпълнени смъртни наказания в Китай е държавна тайна. Според висш китайски магистрат, броят на екзекуциите в страната е дори по-висок – 10 000 души годишно.

Смъртно наказание се прилага за голям брой престъпления. Много от тях не се наказват със смърт в нито една друга страна в света. Такива например са данъчните измами или притежанието и разпространението на дори малки количества наркотици

Престъпният рецидив също често се наказва със смърт, дори да става дума за нарушения на закона, считани за дребни в други правни системи – кражба или непредумишлено нанасяне на телесна повреда.

В Китай се налага и смъртно наказание за престъпления срещу държавните символи или обекти, обявени за национално богатство – например кражбата на антики или убийството на гигантски панди.  http://news.bulgarianpost.com

 


Сходни връзки

Китай ограничи налагането на смъртните присъди | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди