изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:20 EEST
БЛИЗО 8 000 ДЕЦА ПОЛУЧАВАТ БЕЗПЛАТНА ЗАКУСКА В УЧИЛИЩЕ    
Общество

33 са случаите в областта на спрени детски добавки поради пет или повече неизвинени отсъствия през месец септември



6 962 лица и семейства са подпомогнати с общо над 2 милиона лева за деветте месеца на годината с отпускане на социални помощи по реда на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. Това съобщи на пресконференция вчера директорът на РД "Социално подпомагане" Снежана Ванкова. Данните сочат, че влияние върху броя на подпомаганите оказва включването на безработни лица в програмите "От социални помощи към осигуряване на заетост", "Асистенти на хора с увреждания" и дейност "Личен асистент". В първата програма за периода януари-септември са включени 1 808 лица. За намаляване броя на подпомаганите лица и семейства влияние оказва и възможността за намиране на работа със сезонен характер. През септември в 109 от случаите част от помощта е предоставена в натура - закупуване на хранителни продукти, дрехи, обувки, заплащане на такси за детски градини и др. С еднократни парични помощи са подпомогнати 74 лица и семейства. Най-честите мотиви за това са във връзка с лечение на заболяване на член от семейството.
25 214 са приетите молби-декларации за отпускане на помощи за деца от януари до септември, а изплатената сума възлиза на 5 720 426 лева, сочат още данните на РДСП. Припомнено бе, че съгласно промените в Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца семействата на ученици, допуснали по пет и повече неизвинени отсъствия, не получават  семейни помощи за съответния месец. Разпоредбата е в сила от 1 септември т.г. В РДСП-Добрич, са постъпили справки за 33 ученици, допуснали пет или повече неизвинени отсъствия, чиито родители имат подадени молби за детски добавки. Най-много са случаите в община Тервел - 25.
Размерът на помощта за отопление с твърдо гориво е 170 лева, припомниха от РДСП. Общият брой на приетите молби-декларации за целеви помощи за отопление с твърдо гориво е 8 158. Издадени са 7333 заповеди за отпускане и 825 за отказ. Днес започва приемът на молби за целеви помощи за отопление с електроенергия, топлоенергия и природен газ.
77 училища и 45 детски градини в областта са подали заявления и са сключили споразумение със съответната дирекция "Социално подпомагане" по Националната програма за по-пълно обхващане на учениците в задължителна възраст. Към момента по програмата закуска получават 7 991 ученици и деца от подготвителни групи и класове.
 


Сходни връзки

БЛИЗО 8 000 ДЕЦА ПОЛУЧАВАТ БЕЗПЛАТНА ЗАКУСКА В УЧИЛИЩЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди