изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 17:50 EEST
ЛАЙЪНС КЛУБ ДОБРИЧ СТАРТИРА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ НА ЗРЕНИЕТО НА МАЛЧУГАНИ    
Новини  Лайънс клуб - Добрич ще стартира до Нова година профилактични прегледи на зрението на децата от 3 до 6-годишна възраст в областта. Това съобщи пред журналисти президентът на клуба Димитър Димитров. "След като направихме подробно проучване, установихме, че не се води статистика за зрението на децата в тази възраст, както и че не се извършват никакви профилактични прегледи, освен ако родители не решат да заведат детето си.

 

 Така написахме и проект, с който кандидатствахме пред нашата централа и той вече е одобрен. Проектът е на стойност 22 500 хил. долара за две години" - разказа Д. Димитров. Със средствата, които се отпускат от "Лайънс интернешънъл", ще бъде закупена специализирана апаратура за извършване на скринингите, както и специализирани тестове за деца в такава малка възраст, като ще се диагностицира състоянието на зрението им. Консултанти по проекта са доц. Митов - ръководител на специализираната очна клиника във Варна "Св. Петка" и д-р Софка Берова - офталмолог от Добрич. От клуба добавиха, че са се ориентирали именно към тази възрастова граница малчугани, защото, според лекари-офталмолози, именно в тези години 90 % от очните проблеми били откриваеми, като 80 % от тях били лечими. "Друга причина, поради която предприехме тази стъпка, е и фактът, че държавата не се ангажира по никакъв начин с този тип диагностика. Тъй като децата са малки, имаме идея прегледите да стават в позната за тях среда, под формата на игра" - добави Д. Димитров.

Подкрепа на проекта на добричкия клуб оказва и световната фирма за производство на стъкла "Есилор", която се е включила като съорганизатор и е дарила 3 комплекта за скрининг, добавиха от клуба. Пет-шест ще са специалистите, които ще извършват прегледите, добави президентът на Лайънс клуб.

През първата година на проекта в градините и училищата на Добрич ще бъдат прегледани общо 2600 деца и още толкова ще бъдат прегледани в областта, като през втората година ще бъдат обхванати останалите, добави още Димитров. "Целта ни е да обхванем по възможност всички малчугани в тази възраст, дори и тези, които не посещават градини. По данни на общината, на територията на града са около 1 100 деца. В тази връзка ще търсим съдействие и от други организации, както и обмисляме вариант веднъж седмично апаратурата да е в центъра, в помещение, където да могат да бъдат преглеждани точно такива деца или пък дори и деца, чиито родители искат да проверят състоянието на зрението им, но са по-големи от 6-годишна възраст" - добави Димитров. От клуба в момента подготвят уведомителни писма, които ще бъдат разпращани на всички родители с малчугани в тази възраст, за да бъдат уведомени за възможността да проверят зрението на хлапето си. "Прегледите ще бъдат безплатни, като получените резултати от тях ще предоставим за ползване от образователното и здравното министерства" - каза президентът на клуба. НДТ

 

 


Сходни връзки

ЛАЙЪНС КЛУБ ДОБРИЧ СТАРТИРА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ НА ЗРЕНИЕТО НА МАЛЧУГАНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди