изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:39 EEST
ЗА НАЙ-ХАРАКТЕРНИТЕ ИЗМАМИ ИНФОРМИРА ОД "ПОЛИЦИЯ"    
Ред и сигурностВъв връзка с продължаващите сигнали от граждани, станали жертва на измама, областна дирекция "Полиция" в Добрич информира за най-характерните механизми за въвеждане в заблуждение и отнемане на парични суми от страна на тарикатите.

 Едни от най-чести са измамите, свързани с т. нар. "търговски сделки с резервни части". Неизвестно  лице се обажда по домашен или мобилен телефон на потърпевшия и след като успява да му внуши, че е негов роднина, приятел или  колега, го убеждава да се включи в изгодна "сделка" за закупуване и последваща продажба на машинни части - ремъци, лагери, игли, резервни части за маслодобивната и петролната промишленост. За по-голяма убедителност той дори свързва потърпевшия по телефона с потенциалния "купувач", за да го увери в истинността на сделката. Измаменият закупува частите и веднага след като ги заплати - еднократно и в брой, телефонната връзка между него и неизвестния му "съдружник" прекъсва и не се осъществява уговорената препродажба.
Друга популярна схема е т. нар. "белязани пари".  Неизвестни лица, представяйки се за служители по сигурността на банка, въвеждат в заблуждение гражданин - клиент на финансовата институция, като го убеждават, че изтеглената току-що от него сума  му е изплатена в "белязани банкноти" и поради това те трябва да се подменят. След като лицето предаде банкнотите на мнимите служители за извършване на въпросната "подмяна" във "финансови отдели", които не се намират в самите банки, измамниците не се връщат.
Жители на областта стават често жертви и на измами с "ваучери на мобилни оператори".  Неизвестно лице се обажда на домашен или мобилен телефон и след като се  представя на потърпевшия за негов близък роднина или приятел, който е изпаднал в голяма беда и се нуждае от спешна помощ, го убеждава да му закупи повече от един ваучер за предплатени минути на определен мобилен оператор. След това го кара да продиктува цифровия код за активизиране на ваучера. По подобен начин потърпевшият гражданин може да бъде измамен от непознато лице, което се представя за дознател, следовател или друг служител на реда, който би прекратил заведеното срещу него "наказателно дело", ако потърпевшият закупи определен брой ваучери и им предостави цифровите кодове.
От областна дирекция "Полиция" отново припомнят, че измамниците са много убедителни, с добри артистични способности и настоятелно убеждават потърпевшите да запазят поверителност спрямо близките си, познатите, финансовите институции и служителите на МВР, докато не приключи "сделката" или "замяната". НДТ

 


Сходни връзки

ЗА НАЙ-ХАРАКТЕРНИТЕ ИЗМАМИ ИНФОРМИРА ОД "ПОЛИЦИЯ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди