изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-08-04 @ 23:44 EEST
КМЕТЪТ НА ДОБРИЧ ДАДЕ ОЦЕНКА ПЕТ ПЛЮС ЗА ТРИТЕ ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ    
Новини"За втория си мандат ще разчитам на подкрепата на всички партии, които искат Добрич да върви напред". Това заяви кметът на Добрич Детелина Николова пред журналисти по време на отчета си за изминалите три години от мандата на настоящия кметски екип и даде ясна заявка за втори мандат като градоначалник на Добрич

Вчера кметът на Добрич Детелина Николова представи пред медиите, заедно със своя екип, отчет за трите години от мандата си. В отговор на питане тя заяви, че ще се кандидатира за втори мандат, като вече за това НДСВ са заявили своята подкрепа, допълни Николова и добави, че ще разчита на всички други партии, които искат Добрич да върви напред. По време на местните избори през 2003 г. Д. Николова спечели кметския пост като кандидат на жълтата партия в Добрич.
Като основен приоритет и през третата година на управление кметският екип е залагал на подобряване състоянието на общинската инфраструктура, заяви Д. Николова. От предвидените близо 6 млн. лв. от Програмата за капиталови разходи 80 % са заделени за изграждане и поддръжка на техническата инфраструктура, уличната мрежа, благоустройствени дейности и улично осветление. Според отчета на кметския екип, привлечените външни средства за инфраструктурни проекти през годината са 1 100 хил. лв. Извършени са изкърпвания на 17 244 кв. м от уличната мрежа. Само за тази година общата дължина на улиците с нова настилка ще е 3100 линейни метра, като с това  дължината на рехабилитираната пътна мрежа в града за две години и половина е нараснала на 28 км или 18 % от цялата улична мрежа на града.
В представения отчет на кметския екип стана ясно, че досега са привлечени малко над 15 млн. средства на територията на общината от проекти, а отделно от бизнеса привлечените средства за периода 2005-2006 г. досега са над 30 млн. лв. През годината са изградени тротоари с обща площ 4 800 кв.м и са извършени ремонти на водопроводната и канализационна мрежа с общински средства в размер на 725 700 лв. Отчетено бе, че през настоящата година се е постигнала осветеност на Добрич.
Отчетено бе още, че е подобрен инвестиционният климат на територията на общината. Доказателство за това е фактът, че от началото на годината досега кметството е издало над 620 броя строителни разрешения за ново жилищно строителство, добави още Николова.  Тя допълни, че от 15-20 години не е инвестирано в жилищно строителство на територията на града. Обработени са и са изплатени в размер на 354 хил. лв. на 125 граждани, имащи право по закона за уреждане на жилищните влогове на гражданите с многогодишни жилищно-спестовни влогове. Според данни на НСИ, за първото шестмесечие на 2006 г. нетният приход от продажби в общината бележи ръст в размер на 53 %, спрямо миналата година, като са реализирани 318 млн. лв., при 207 млн. лв. за същия период на предходната година.
В отчетния период - до месец септември т.г., се отчита ниво на безработицата от 3.6 %, при регистрирано равнище за същия период на 2005 г. - 7.01 %.
В социалната сфера, образованието и културата е осигурено допълнително финансиране в размер на 1 200 хил. лв. Изпълнението на собствените приходи към деветмесечието е 82.31 % от годишния план. Кметството вече има пълна информация и база данни за моторните превозни средства на територията на града, а в момента съвместно с РДНСК се попълва базата данни за недвижими имоти, като ще бъдат връчени писма на собствениците с недекларирани имоти - да направят това и да заплатят дължимите такси и данъци. Очакванията на кметския екип са с 15-20 % да има ръст на приходите от местни данъци и такси спрямо миналата година. На питане на НДТ бе заявено, че по данни на НАП, от април 2004 г. досега има несъбрани задължения в размер на 400-500 хил. лв. от административно-наказателна дейност.
През 2006 г. община Добрич получи дългосрочен кредитен рейтинг "АА" в местна и чуждестранна валута със стабилна перспектива, както и краткосрочен рейтинг "а-2", който е най-високият кредитен рейтинг, присъждан в този клас. Като цяло кметът даде оценка на себе си и екипа, с който работи, 5 +. Като несвършена работа през годината Д. Николова отбеляза съществуващият все още проблем с бездомните кучета, организацията на движение на МПС, както и неуспехът за въвеждане на система за разделно събиране на боклука.
Д. Николова заяви, че и през четвъртата година от мандата си ще продължи да работи по приоритетите, залегнали в предизборната й платформа - подобряване на инфраструктурата на първо място, привличане на инвестиции. Сред основните задачи за 2007 г., които си поставя, са осигуряване на финансов ресурс за депото в Богдан. "Ще се стремя да осигуря нужните 2 520 хил. лв. за разширение на клетката като капиталова субсидия. Също като такава да подсигуря и 420 хил. лв., за да се завърши канализацията на кв. "Изгрев" - каза още Д. Николова. Кметът добави, че ще работи и за това - да бъде даден стартът на проект по ИСПА, с който да бъде подменена ВиК-мрежата. В заключение Д. Николова добави, че лично за нея трите години са успешни и благодари на гражданите на Добрич за тяхната подкрепа.
 


Сходни връзки

КМЕТЪТ НА ДОБРИЧ ДАДЕ ОЦЕНКА ПЕТ ПЛЮС ЗА ТРИТЕ ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди