изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:55 EEST
Изборите за Камара на представителите в американския Конгрес - прогнози и очаквания    
По света

Всеки щат в САЩ има свои представители в Камарата на представителите, като броят им е пропорционален на населението. Настоящият брой на местата е 435, като той не е променян от 1929 г. Мандатът на всеки член на Камарата трае две години, а всеки конгресмен може да бъде преизбиран неограничен брой пъти.



Досега броят на местата в Камарата беше следния - 229 републиканци, 201 демократи и един независим конгресмен, обикновено гласуващ с демократите. Четири места са незаети – по едно от Ню Джързи, Тексас, Флорида и Охайо. Мнозинството на Републиканската партия в момента е 28 места. Това означава, че за да спечелят изборите за Камарата, демократите трябва да получат повече от половината от тези места – т.е. най-малко 15.

Републиканската партия има мнозинство в Сената от 1995 г. насам. Според последните социологически проучвания демократите имат значителни шансове да победят.

Обикновено се смята, че конгресмените, които се кандидатират за следващ мандат, са трудни противници. По тази причина най-оспорваните борби са в избирателни райони, в които конгресмените няма да се кандидатират и в тези, чийто конгресмен е сериозно засегнат от политически скандал. Тежка изборна борба може да възникне и за местата на конгресмени, които са изкарали само един мандат.

До изтичането на двегодишния мандат на конгресмените могат да бъдат насрочвани и извънредни избори, в случай на оставка или смърт на член на Камарата. Подобни избори също могат да повлияят на това коя партия я контролира.

На настоящите избори за много оспорвани се смятат 32 места в Камарата. В 28 избирателни района конгресмените няма да се кандидатират за следващ мандат, а 4 места са свободни. 28-те места бяха заемани от 18 републиканци и 9 демократи.

Според последните социологически проучвания и анализи, демократите ще спечелят категорично между 182 и 197 места в Камарата. В още 36 избирателни района победа на кандидати на демократите е смятана за „много вероятна“ или „вероятна“. Сигурна победа на републиканците е очаквана в между 157 и 177 избирателни района. В 44 района победата на републиканците е смятана за „много вероятна“. Анализаторите от неправителствената организация "Кук" определят изборите в 35 района като непредвидими и силно оспорвани.

Ключови избирателни райони

5-ти избирателен район в щата Аризона
Срещу републиканеца Дж.Д. Хауърд, настоящ конгресмен, избиран за шест поредни мандата, се изправя демократът Хари Мичъл. Евентуална победа на Мичъл ще бъде индикатор докъде е успяла да стигне популярността на демократите в традиционно републикански гласуващите западни щати.

11-ти избирателен район в щата Калифорния
Ричард Помбо, кандидат на републиканците, е преизбиран седем пъти от този район. В началото на годината обаче популярността му спадна силно заради скандала с лобиста Джак Абрамоф, който осигуряваше средства за кампаниите му. Това може да доведе до силен резултат за Джералд Макнирни, кандидат на демократите в района.

4-ти избирателен район в щата Кънектикът
Срещу Кристофър Шейс, конгресмен от Републиканската партия, преизбиран девет пъти, се изправя Даян Фарел. Позицията на Шейс спрямо американската политика в Ирак го направи един от големите критици на администрацията на Белия дом. Това може сериозно да намали подкрепата за него сред твърдото ядро на републиканските поддръжници в района и да покаже доколко е сериозно вътрешнопартийното разделение по въпроса за войната в Ирак.

16-ти избирателен район в щата Флорида
Представител на този район в Камарата беше републиканецът Марк Фоли. Преизбирането му беше считано за повече от сигурно, а шансовете на демократа Тимъти Махоуни бяха определяни като минимални. През септември обаче Фоли подаде оставка след скандални разкрития, че се е стремял към сексуални връзки с непълнолетни младежи, работещи като сътрудници в Конгреса. Сега се очаква Махоуни да победи новия кандидат на Републиканската партия Джо Негрон.

6-ти избирателен район в щата Илинойс
В продължение на 32 години този район имаше представител от Републиканската партия. Сега срещу републиканеца Питър Роскъм деморкратите изправят Тами Дъкуърт, ветеран от войната в Ирак, изгубила и двата си крака в сражение. Силните критики на Дъкуърт срещу американската политика в Ирак привлякоха много подкрепа за нея и принудиха опонента й да съсредоточи кампанията си върху проблемите на нелегалната имиграция и данъчната политика.

Избирателен район щат Уайоминг
Барбара Кубин, преизбирана шест пъти като представител на републиканците, беше считана за фаворит. Нейни коментари срещу друг кандидат за мястото, който е в инвалидна количка, че „заслужава да му бъде ударен шамар“ обаче със сигурност ще й предизвикат проблеми. Ако спечели кандидатът на демократите Гари Траунър, това ще бъде ясен знак за спада в подкрепата за републиканците в национален мащаб – бивш конгресмен от Уайоминг е настоящия вицепрезидент на САЩ Ричард Чейни.

Повече информация:

Официален сайт на Камарата на представителите на САЩ
 


Сходни връзки

Изборите за Камара на представителите в американския Конгрес - прогнози и очаквания | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди