изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 12:54 EEST
8 НОЕМВРИ - АРХАНГЕЛОВДЕН    
ОбществоНа 8 ноември православната църква чества събор на свети архангел Михаил. В народната представа той е водач на небесните сили и се бори против тъмните духове на земята.

Той е млад и хубав момък, който олицетворява смъртта. Наричат го още Вадидушник, тъй като вади душите на болните и стари хора. Неговият ден се почита не само от старите хора, които биха пожелали бърза и лека смърт, но и от всички останали. На този ден в повечето къщи колят курбан - овен, който се угоява още от лятото за този празник и омесват обредни хлябове. Свещеник прекажда гозбите и чак след това стопанките раздават от тях по съседи и близки хора. После всички сядат на трапезата и празникът започва. В отделни краища той съвпада с обредите и обичаите светец (служба), посветени на домашния патрон, закрилник на семейството.
В много селища в България църквите носят името на свети Архангел Михаил и на този ден правят сборове. Прави се курбан от ялова овца или добре охранено шиле, може и овен.
На този ден имен ден посрещат Ангел, Ангелина, Архангел, Мила, Михаил, Михо, Михаела, Рангел, Райна, Гаврил.
Седмица след Архангеловден започва Коледният пост.
 


Сходни връзки

8 НОЕМВРИ - АРХАНГЕЛОВДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди