изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 09:13 EEST
България и Румъния ще си сътрудничат в областта на туризма    
НовиниСофия/Лондон. Председателят на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) се срещна със заместник-председателят на Румънската агенция по туризъм Лидия Шима, съобщиха за "Фокус" ДАТ. Марио Ал-Джибури присъства на световното туристическо изложение “World Travel Market” (WTM) в Лондон.


По време на срещата бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в областта на туризма. Бе разгледана възможността двете страни заедно да се рекламират на далечни пазари, стартирайки с Далечния Изток.
96% е ръстът на броя на румънските туристи у нас за периода януари-септември в сравнение със същия период от миналата година. Интересът на румънските медии към България е много голям с оглед на големия брой румънски туристи, идващи у нас. Наред с много британски телевизии и две от националните румънски телевизии са снимали българския щанд на изложението в Лондон. Въпроси от взаимен интерес бяха обсъдени и на срещата на председателят на ДАТ Марио Ал-Джибури с хърватския държавен секретар за туризма и председател на работната група за туризъм към Централно-европейската инициатива Зенко Митич.
Председателят на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) Марио Ал-Джибури и зам.-председателят Станислав Новаков се срещнаха с генералния директор на Федерацията на туроператорите във Великобритания Андрю Купър съобщиха за Фокус от агенцията. Марио Ал-Джибури присъства на световното туристическо изложение “World Travel Market” (WTM) в Лондон. На срещата бяха обсъдени възможностите за сътрудничество и бяха поставени някои проблеми, които срещат британските туристи у нас. Двете страни се договориха за организирането на семинари в България преди летния и зимния сезон, на които да участват представители на бранша у нас, както и британски туроператури. За периода януари-септември България е посетена от 379 713 туристи от Великобритания, което представлява ръст от 11.05% спрямо същият период на миналата година.
Бюджетът на Държавната Агенция по туризъм (ДАТ) ще се удвои от догодина, съобщиха за "Фокус" от агенцията. Председателят на ДАТ Марио Ал-Джибури участва в Световното туристическо изложение “World Travel Market” (WTM) в Лондон. Ал-Джибури представи пред английски и български медии страната ни като туристическа дестинация.
“Туризмът генерира 12.5% от брутния вътрешен продукт на страната като 9% са от международен туризъм”, каза председателят на ДАТ. Директно заетите в туризма в България са 170 хил. души, но заедно със съпътстващите туризма сектори заетостта, която браншът осигурява на страната е над 300 хил. души. “България е красива страна с 13 вековна история и много културни забележителности, сред които са два парка, включени в Световното културно наследство на ЮНЕСКО”, подчерта Ал-Джибури. България има ресурс за целогодишен туризъм. Председателят на ДАТ запозна участниците в пресконференцията с различните туристически продукти, които страната развива – отдих и възстановяване в морските курорти на 376 километровата брегова ивица, културен и исторически туризъм, еко, винен, приключески, спортен туризъм, СПА, ски туризъм, конгресен и други видове туризъм. “България е уникална със своите над 550 минерални извора с температура на водата от 37 до 101 градуса по Целзий, със здравословния си морски и планински климат и модерна база за настаняване”, каза още Марио Ал-Джибури.
По думите му пазарът на Великобритания е много важен за България. От 2000 до 2005 година ръстът на броя на британските туристи, идващи в страната ни е най-голям сред основните пазари - 43%.
“България търси партньори в Обединеното кралство за публично-частни партньорства, за съвместно участие в проекти на Европейския съюз, за обмяна на опит и ноу-хау в сферата на професионалното развитие, маркетинга и рекламата”, посочи председателят на ДАТ. В рамките на пресконференцията бе разиграна томбола с награди едноседмични СПА почивки в България за двама.
Утре България ще представи възможностите за СПА и балнеотуризъм. Презентацията ще върви през целия ден в специално наета за целта, отделна от българския щанд зала.
Тази година на “World Travel Market” България за първи път има двуетажен щанд, като вторият етаж е зала за разговори и преговори на отделните представители на туристическия бизнес, които се представят в рамките на изложението. На изложението председателят на Държавната агенция по туризъм използва възможността за редица двустранни срещи

 


Сходни връзки

България и Румъния ще си сътрудничат в областта на туризма | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди