изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:53 EEST
Поредно поругаване с паметника на Христо Ботев във Враца    
Общество

Вандали откраднаха сабята от паметника на Христо Ботев във Враца. Това е поредното поругаване на най-стария български паметник. Монументът на Христо Ботев е издигнат преди 116 години, веднага след Освобождението и е първият, посветен на великия българин.



Историческата реликва е изоставена в малка квартална градинка без охрана и без осветление. Постепенно изчезнаха бронзовата ограда и лъвските глави, а сега и сабята на Войводата. “Имаше сабя от ония дни, сега я нема...”, сподели Параскева Костадинова.

Около паметника постоянно се събират вандали, които заливат с боя каменния постамент и рушат всичко, до което могат да достигнат, казаха жителите от квартала. “Всеки ден минаваме тук, покрай паметника и много ни боли, че се оскверни целия паметник”, сподели Любомир Йорданов. “Срамно е, точно това ви казвам – срамно е”, коментира Васил Войчев.

В общината научиха от нашия екип, че Ботевият паметник отново е поруган. “Не може до всеки паметник да се постави охрана. Жалко е, че за пореден път се извършва посегателство върху този паметник. Ние няколко пъти възстановявахме сабята на Ботев”, каза Радосвета Крумова, експерт в община Враца.

Хората коментираха, че извършителите вероятно са хулигани, защото едва ли крадци на цветни метали ще се катерят толкова високо заради парче бронз, който струва кило ракия. За да се сложи край на вандалщината, от общината обещаха, че паметникът на Ботев ще бъда преместен в центъра на града.  http://news.bnt.bg/

 


Сходни връзки

Поредно поругаване с паметника на Христо Ботев във Враца | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди