изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:10 EET
Детелина Николова: Ще искаме от директорите на училищата и мениджърско поведение    
Интервюта  Детелина Николова, кмет на община Добрич, пред Агенция “Фокус” за децентрализацията в сферата на средното образование, пилотното споразумение между Министерството на образованието и община Добрич и развитието на българското училище


Фокус Г-жо Николова, преди повече от седмица беше сключено споразумение между министъра на образованието и науката Даниел Вълчев и Националното сдружение на общините в Република България за децентрализация в областта на образованието в 10 общини. Добрич беше избрана за една от тези общини. Какво според Вас ще промени това споразумение?
Детелина Николова В Добрич има 19 общински училища и 8 професионални гимназии. Във всички тях ние сме подписали вече договор за реализиране на пилотния проект за децентрализация на управлението в системата на училищното образование и съгласно това споразумение от началото на 2007 година ще направим това първо по рода си решение за създаване на училищен съвет с по-голям гражданско участие в организацията и управлението на училищата. Аз съм един от радетелите на процеса за постигане на финансова децентрализация. Ние трябва да разберем, че този процес на децентрализация е свързан не само с права, но и с изключително голяма отговорност. В Добрич от 19-те общински училища, 13 от тях за трета година се управляват с делегиран бюджет и този опит показва, че има изключително добро приемане на позицията, че когато средствата са ти предоставени, ти трябва да се стремиш не само ефективно да ги управляваш, но и така да адаптираш решенията си, че тази система, за която отговаряш, да е способна, конкурентна, динамично развиваща се. Още повече тя е свързана с обучението и възпитанието на деца, към които ние трябва да се отнасяме не само управленски, педагогически, но и с чувството на родители. Именно намесата на родителите в тези училищни съвети, в които участват също представители на общината и регионалните инспекторати, ще се създаде една широка възможност за вземане на решение по въпросите, свързани с децата. С една такава система ще се повиши доверието не само към хората, които управляват училищата, но и доверието към местната власт. Така се дава правото на малките общности сами да решават проблемите. Защото динамиката на времето и влизането ни в Европейския съюз ни дават още повече предизвикателства, които трябва да се решават с диалог между институциите и неправителствените организации, бизнеса и обществото. Българското училище ще се развива единствено, ако се адаптира гъвкаво към тези нови условия и предизвикателства, като се отчита гъвкавият пазар на труда в ЕС. За тези проблеми ние не сме готови от раз, но мисля, че този проект ще покаже именно как се справят местните общности с тези предизвикателства. Анализът, който ще последва в края на този пилотен проект в края на учебната година през 2007 г., ще даде наистина една представа как да продължим напред и кой полезен опит да използваме и как резултатите, които сме постигнали ще могат поетапно да се въведат във всички общини.
Фокус С този пилотен проект по-големите правомощия при взимане на решения за местните общности са факт. Министърът на образованието и науката обяви, че занапред ще има възможност дори профилите на професионалните гимназии да бъдат променяни в зависимост от условията, които предлага пазарът на труда в съответния район. Ще се справят ли тези училищни съвети с такава отговорност?
Детелина Николова Определено да. Разширяването на възможностите на гражданите за участие в този процес на взимане на управленските решения в системата на училищното образование е повече от необходим, защото българските деца трябва да имат професионална реализация, след като завършат. Трябва да се отчитат не само желанията, не само творчеството и възможностите на децата, но трябва да се отчитат и потребностите на трудовия пазар. Защото реализацията на един млад човек зависи от това каква работа се намира в региона. Аз съм убедена, че ние общините ще трябва да съумеем да вземем много трудните решения за профилирането на професионалните гимназии, защото потребностите в различните райони варират. Затова смятам, че нашите съвети ще обмислят тези възможности отговорно, защото от нас младите хора очакват много и ние сме длъжни да им го дадем. Неиминуемо ще стигнем до различно профилиране от това, което има сега в нашия район.
Фокус Ако говорим конкретно за община Добрич, от какви промени се нуждаят профилираните гимназии там?
Детелина Николова Ще се свържат потребностите с природните дадености на региона Добрич. Добрич е център на един изключително голям зърнен район в България и тук са необходими специалисти. Затова и сега, повече от всякога се дискутира това, как да се привлекат младите хора в тези професионални училища, които ще подготвят кадри за селското стопанство и за отраслите, които са свързани с него.
Фокус В правомощията на училищните съвети се включва възможността за оценка на директорите на училищата. Смятате ли, че ще има директори, за които ще се установи, че не са се справяли добре в работата си или такива, които ще получат добра оценка?
Детелина Николова Когато говорим за възможности за професионална оценка на качествата на директорите, аз мисля, че това ще бъде двупосочен процес. Мисля, че директорите ще направят всичко от себе си, за да докаже, че те познават и работят добре за училището си, те ще се стремят да създадат още по-добри условия в педагогическия колектив и сред учениците. Ние родителите и управленците ще искаме от директорите не само педагогическо и професионално отношение, но и мениджърско поведение по отношение на финансите и ресурса, които ще бъдат предоставени на училището. Ще искаме от директорите да работят така, както биха работили лично за своите деца. Това е труден момент на среща на толкова много отговорности, но аз съм убедена, че в този процес на оценка ще има точни критерии, по които ще се правят тези оценки. Субективизъм винаги е имало и вероятно отново ще има такъв, но той няма да е решаващият фактор за оценяване на професионалните качества на един директор. Защото тези училищни съвети, в които са включени всички заинтересовани страни ще отвоюва правилните решения.
Фокус Училищата вече ще могат да разполагат напълно и да решават бюджета си както те преценят. Това ще доведе ли до подобряване на материалната база в училищата или до решения, различни от тези, които има МОН?
Детелина Николова И сега, след като трета година в Добрич има училища, които сами решават проблемите с бюджета си и взимат решения, аз, като кмет виждам различни идеи. Всяко ръководство се стреми да се съобрази с потребностите на училището и търси различни решения. От три години насам наистина училищата ни са по-добра естетизирана среда, защото от това зависи колко ученици ще останат в това училище. Този стремеж ще бъде показан от всяко едно ръководство при реализирането на този пилотен проект. Наистина при делегираният бюджет нещата са по-различни, защото директорите трябва да се докажат и да отстояват интересите си. Делегираният бюджет ще доведе до една конкурентна среда между училищата.
Галина ГИРГИНОВА
 


Сходни връзки

Детелина Николова: Ще искаме от директорите на училищата и мениджърско поведение | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди